Πράγα: Η στιγμή του μακελειού - Ο δράστης πυροβολεί από την οροφή

Σοκάρουν τα βίντεο από το αιματηρό περιστατικό

Δείτε το σχετικό βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σοκάρουν τα βίντεο από το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς στην Πράγα. Σε ένα από αυτά, φαίνεται ο 24χρονος μακελάρης να βρίσκεται στην οροφή του Πανεπιστημίου και να πυροβολεί αδιακρίτως.

Πράγα: «Πάντα ήθελα να σκοτώνω» - Τα μηνύματα του 24χρονου μακελάρη

Ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, που ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, κρατώντας ένα πολυβόλο όπλο ZEV .308 WIN άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εντός και εκτός Πανεπιστήμιου και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου στεγάζεται το τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής.

Τρόμος στο κέντρο της Πράγας: Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς

Στο βίντεο φαίνεται να ρίχνει προς την έξοδο, σε όσους έντρομοι εγκατέλειπαν το κτίριο. Ο νεαρός Τσέχος σκότωσε 15 ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 24, εννέα εκ των οποίων είναι σοβαρά τραυματίες. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

 

 

 

 

Σε άλλο βίντεο, φαίνονται έντρομοι φοιτητές να βρίσκονται στα περβάζια του κτιρίου προκειμένου να σωθούν. Μία φοιτήτρια έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο κένο.

 

 

 

Πράγα: Σκότωσε τον πατέρα του πριν το μακελειό;

O 24χρονος έμενε σε ένα χωριό έξω από την Πράγα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έλαβε κλήση πριν το αιματηρό περιστατικό για έναν νεαρό, ο οποίος κατευθυνόταν στην τσεχική πρωτεύουσα οπλισμένος και απειλούσε να αυτοκτονήσει.

Λίγο νωρίτερα, είχε εντοπιστεί νεκρός ο πατέρας του δράστη, με τις αρχές να πιστεύουν ότι εκείνος του αφαίρεσε τη ζωή.

 

 

Πράγα: Όλο το χρονικό της αιματηρής επίθεσης

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως. 

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά. 

«Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε. 

 

 

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. 

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε. 

Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων, επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα από το μακελειό στην Τσεχία

«Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. 

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και  Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

Τσεχία: Οι πιο πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία.

Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ.

Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top