Μια χριστουγεννιάτικη-ενημερωτική ανάσα στην «καρδιά» της Ευρώπης

Σημαντική η συμμετοχή όλων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μέσα σε μια παράξενη ομίχλη, στους 4 βαθμούς κελσίου. Έχουμε αφήσει πίσω μας την ηλιόλουστη Αθήνα και βρισκόμαστε στην «καρδιά» της Ευρώπης. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κατακλύζει τον χώρο, λίγες μέρες πριν από την πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου.

Πυροβολισμοί σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο των Βρυξελλών

Είμαστε μια μεγάλη δημοσιογραφική παρέα, έτοιμη να παρακολουθήσει το σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Η συμμετοχή των πολιτών είναι σημαντική, αποφασίζουμε εμείς για τον εαυτό μας και κανείς άλλος.

Η σύσταση του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να μας εκφράζει. Άλλωστε η Ε.Ε. νομοθετεί για το 80% των πραγμάτων που ορίζουν τη ζωή μας.

Πρώτη μέρα στη βελγική πρωτεύουσα

Το ψιλόβροχο πέφτει… διακριτικά. Με τα πόδια κατευθυνόμαστε από το ξενοδοχείο προς το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου για τις απαραίτητες διαπιστεύσεις. Διασχίζουμε τους στολισμένους δρόμους και ακούμε φωνές σε διάφορες γλώσσες. Ο πολυπολιτισμικός αέρας της πόλης πνέει σε μια αρμονική συνύπαρξη εθνικοτήτων.

Μετά τη διαδικασία των διαπιστεύσεων ξεκινά η ξενάγηση στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις. Σύγχρονες οπτικοακουστικές υπηρεσίες, με μίνι στούντιο στημένα τριγύρω από όπου γράφονται και μεταδίδονται εκπομπές και συνεντεύξεις. Μια στάση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα παιδιά του Μπερλουσκόνι θέλουν να βγάλουν στο σφυρί την περιουσία του

 

Το tour ολοκληρώνεται. Διασχίζουμε το πάρκο με τη λίμνη και ξαναβγαίνουμε στον δρόμο. Μια στάση στην πλατεία για τηγανητές πατάτες στην καντίνα. Νόστιμες… αλλά όχι σαν τις ελληνικές!

Το σκοτάδι πέφτει νωρίς. Χοντρό μπουφάν, σκούφος, γάντια και κασκόλ για μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικη αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια, την τεράστια ρόδα και τη μυρωδιά από το ζεστό κρασί. Ένα πολύβουο μελίσσι από κόσμο, χρώματα και μουσικές συνθέτουν ένα γιορτινό σκηνικό.

Λίγο πιο μακριά, στον πυρήνα της παλιάς πόλης των Βρυξελλών, η επιβλητική Γκραν Πλας, μια από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου. Ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Στο κέντρο υψώνεται το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο θα βρίσκεται εκεί ως τις 7 Ιανουαρίου. Οι επισκέπτες στέκονται για να θαυμάσουν και την τεράστια φάτνη.

Συναντήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επόμενη μέρα είναι γεμάτη. Πρωινό ξύπνημα και άφιξη-με κρύο αλλά χωρίς βροχή- στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο έλεγχος ασφαλείας ολοκληρώνεται και ξεκινούν οι συναντήσεις με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, τον εκπρόσωπο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και τους επικεφαλής επικοινωνίας και ΜΜΕ. Ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τον ρόλο και το έργο του εκλεγμένου κοινοβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις ενόψει των ευρωεκλογών.

Το πρόγραμμα κλείνει με δείπνο και με μια μπύρα στην κοντινή –στο ξενοδοχείο-ιρλανδέζικη παμπ. Κι εκεί συναντάμε Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στις Βρυξέλλες. Σε κάθε γωνιά της πόλης ακούγεται η ελληνική γλώσσα. Πολλοί συμπατριώτες μας δραστηριοποιούνται κι επιχειρηματικά στη βελγική πρωτεύουσα.

Στα άδυτα της Κομισιόν

Το επόμενο πρωί βγήκε ο ήλιος…. αλλά με «δόντια». Λίγα μέτρα απέχει το κτίριο της Κομισιόν. Πιο αυστηρή η ασφάλεια στο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Έλληνα αξιωματούχο της Κομισιόν, ο οποίος απάντησε σε όλες τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Ακολουθεί ενημέρωση για τις ενεργειακές πολιτικές με αποστολή την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ε.Ε.

Το δημοσιογραφικό σεμινάριο ολοκληρώνεται και ξεκινά η βόλτα στους εμπορικούς δρόμους των Βρυξελλών. Απαραίτητες μερικές…γλυκιές σοκολατένιες μπουκιές. Το Βέλγιο φημίζεται για τη σοκολάτα του. Δικαίως!

Ήταν μια πραγματικά ενημερωτική, διδακτική και άκρως χριστουγεννιάτικη ανάσα. Το έργο του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν είναι σημαντικό και οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά με την ψήφο τους τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου κι επομένως τις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.

Δέσποινα Μανδελενάκη 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top