To Ρολόι της Αποκάλυψης προειδοποιεί: «Το τέλος είναι κοντά»

«90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα»

«Το τέλος είναι κοντά», προειδοποιεί το Ρολόι της Αποκάλυψης, ενισχύοντας την ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας μετά από τους πολέμους, τις φυσικές καταστροφές, τις πολιτικές διαμάχες και όλα τα δύσκολα γεγονότα που σημάδεψαν το 2023. 

Το Ρολόι της Αποκάλυψης κατασκευάστηκε το 1947 από επιστήμονες και μηχανικούς στη Νέα Υόρκη. Μετά την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών βομβών στις ΗΠΑ, ξεκίνησαν οι επιστήμονες να μετρούν αντίστροφα έως την Ημέρα της Αποκάλυψης, δηλαδή του τέλους του κόσμου. 

Το Ρολόι της Αποκάλυψεις δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στο τέλος του κόσμου - AP

Σύμφωνα με τη Mirror, αυτό που διαπίστωναν οι επιστήμονες είναι ότι οι δείκτες του ρολογιού κινούνται ολοένα και πιο κοντά στα μεσάνυχτα, που αντιπροσωπεύουν το σημείο, στο οποίο η Γη θα είναι πλέον ακατοίκητη. 

Κάθε χρόνο, το ρολόι ενημερώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bulletin of Atomic Scientists, με έδρα το Σικάγο. Η συσκευή παρακολουθεί και καταγράφει τις απειλές αποκαλυπτικού χαρακτήρα, όπως προκύπτουν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων, της κλιματικής κρίσης αλλά και των όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι δέικτες του ρολογιού της Αποκάλυψης δείχνουν μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, σημείο που ορίζεται ως το τέλος του κόσμου - AP

Οι δέικτες του ρολογιού της Αποκάλυψης δείχνουν μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, σημείο που ορίζεται ως το τέλος του κόσμου - AP

Τα τελευταία χρόνια, έντονα αντικατοπτρίζεται στο Ρολόι της Αποκάλυψης η κλιματική κρίση και ο τρόπος που εξελίσσεται παγκοσμίως, παρότι, πέρυσι, στην πρόοδό του συνέβαλλαν γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο είδος πυρηνικής ανταλλαγής ή καταστροφικής κλιματικής αλλαγής που εξαφάνισε την ανθρωπότητα. Ποτέ δε θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε εκεί», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin, Rachel Bronson.

Ρολόι της Αποκάλυψης: «Κίνδυνος άνευ προηγουμένου»

Αυτή τη στιγμή οι δείκτες του ρολογιού βρίσκονται μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, σημείο, όπου είχαν φτάσει τελευταία φορά το 1947. Το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin, προειδοποιεί πως η Γη έχει εισέλθει σε μία «εποχή άνευ προηγουμένου κινδύνου». 

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως τελευταία φορά που οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης ήταν τόσο κοντά στα μεσάνυχτα ήταν το 1953 στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου - ΑP

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως τελευταία φορά που οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης ήταν τόσο κοντά στα μεσάνυχτα ήταν το 1953 στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου - ΑP

Σε αυτό έχει συμβάλει η επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία, όσον αφορά στα πυρηνικά. 

Το 1947, όταν και το Ρολόι της Αποκάλυψης τέθηκε για πρώτη φορά, οι δείκτες του βρίσκονταν μόλις επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. 

Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, το 1953, όταν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ έκαναν πυρηνικές δοκιμές, οι δείκτες έφτασαν δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. 

Η πιο απομακρυσμένη ένδειξη από την Ημέρα της Κρίσης, σημειώθηκε το 1991, όταν έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος και ΗΠΑ και Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Εκείνη τη στιγμή, οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης «έδειξαν» 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top