Έχει το Halloween ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα;

Από πού προέρχονται τα έθιμα και οι παραδόσεις της «γιορτής των νεκρών»;

Βραδιά Halloween στον Λευκό Οίκο / Βίντεο Σκάι

Θα μπορούσε το Halloween που ετησίως γιορτάζεται σε εκατοντάδες χώρες να έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα;

Τι γιορτάζουμε το Halloween - Τα έθιμα της «νύχτας του τρόμου»

Μερικά από τα έθιμα του Halloween, όπως τα ευφάντα «τρομακτικά» κοστούμια, το «φάρσα ή κέρασμα», οι σκαλισμένες κολοκύθες κλπ. φαίνεται πως έχουν τις ρίζες τους στις κέλτικες παγανστικές γιορτές.

Halloween: Δύο «τρομακτικά» γλυκές συνταγές που θα ξετρελάνουν τα παιδιά

Το Halloween, γνωστό και ως All Hallow’s Eve (Γιορτή όλων των Αγίων) φαίνεται πως συνδέεται πολύ με τη θρησκεία, αφού γίνεται κάθε χρόνο μια μέρα πριν τη χριστιανική Ημέρα των Αγίων Πάντων, που είναι την 1η Νοεμβρίου. Για τους πιστούς, είναι μια ημέρα για να θυμηθούν και να γιορτάσουν τους νεκρούς, κυρίως τους αγίους και τους μάρτυρες.

Halloween

Εορτασμοί του Halloween στη Λιθουανία / AP Photo (Mindaugas Kulbis)

Πολλές παραδόσεις του Halloween συνδέονται με παγανιστικές κέλτικες γιορτές, κυρίως με το αρχαίο κέλτικο φεστιβάλ Samhain (Σαμχάιν) στην Ιρλανδία. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι έγιναν γνωστές σε περισσότερες χώρες, μετά τη μαζική μετανάστευση Ιρλανδών στη βόρεια Αμερική τον 19ο αιώνα.

Halloween: Πώς συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα;

Μπορεί το Halloween να έχει τις ρίζες του στους Κέλτες, υπάρχουν, όμως, υπάρχουν πολλές ομοιότητες και με τις παραδόσεις και τις δοξασίες των Αρχαίων Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει αποκαλύψει η καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Debbie Felton, «πολύ πριν γίνει δημοφιλές το Halloween, οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι διασκέδαζαν με το να διηγούνται τρομακτικές ιστορίες για τη μεταθανάτια ζωή, όπως επίσης και για φαντάσματα και τέρατα».

Στο μυθιστόρημά της με τίτλο «Στοιχειωμένη Ελλάδα και Ρώμη: Ιστορίες φαντασμάτων από την Κλασσική Αρχαιότητα», η Felton εξετάζει ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα στοιχειωμένα πνεύματα και φαντάσματα των αρχαίων χρόνων, ρίχνοντας «φως» στις σύγχρονες λαογραφικές παραδόσεις για το υπερφυσικό.

«Οι ιστορίες φαντασμάτων αντικατοπτρίζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που αφορούν τη σπουδαιότητα της ζωής μετά τον θάνατο. Οι νεκροί έχουν την ανάγκη να αναπαυθούν εν ειρήνη, την ώρα που οι ζωντανοί θέλουν να πιστεύουν στη μεταθανάτια ζωή», επεσήμανε η καθηγήτρια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top