«Εθιστικά όπως τα ναρκωτικά τα υπέρ - επεξεργασμένα τρόφιμα»

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Εθιστικά Όπως Τα Ναρκωτικά Τα Επεξεργασμένα Τρόφιμα

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να γίνουν τόσο εθιστικά, όπως τα ναρκωτικά, αφού προκαλούν έντονη λαχτάρα, συμπτώματα στέρησης και συνεχιζόμενη κατανάλωση παρά τις επικίνδυνες συνέπειές τους στην υγεία των καταναλωτών.

«Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές», λένε ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων

Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να προστεθεί η επισήμανση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) ως «εθιστικών», καθώς μπορεί να βοηθήσει ορισμένους να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους.

Υπολογίζεται ότι ένας στους επτά ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά θα μπορούσε να «κολλήσει» με τα προϊόντα UPF, ενώ και τα άτομα που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες θα μπορούσαν να «ανταποκρίνονται στα κριτήρια για τη διάγνωση αυτής της "εξάρτησης"».

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν έντονη επιθυμία, συμπτώματα στέρησης, λιγότερο έλεγχο της πρόσληψης και συνεχή χρήση, παρά τις συνέπειες όπως η παχυσαρκία, η υπερφαγία, η κακή σωματική και ψυχική υγεία και η χαμηλότερη ποιότητα ζωής, είπαν οι επιστήμονες.

Οι συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, έδωσαν το παράδειγμα μιας μερίδας σολομού και μιας πλάκας σοκολάτας: ο σολομός έχει αναλογία υδατανθράκων - λίπους περίπου 0 προς 1. Από την άλλη, η σοκολάτα έχει αναλογία υδατανθράκων - λίπους 1 προς 1, κάτι που φαίνεται να αυξάνει τις δυνατότητες εθισμού σε ένα φαγητό.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πρόκειται για τροφές στις οποίες έχουν προστεθεί πολλά υλικά όπως ζάχαρη, αλάτι, υδρογονωμένα λίπη και τεχνητά χρώματα, συντηρητικά, σταθεροποιητές, βελτιωτικά γεύσης κ. ά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, τα μπισκότα σε πακέτα, τα συσκευασμένα κέικ, τα αλμυρά ή γλυκά σνακ κ.α.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top