Σκωτία: 18χρονος πέθανε μετά από υπερβολική κατανάλωση νερού

«Ο θάνατός του θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί»

Ένα δεκάχρονο αγόρι από τη Νότια Καρολίνα είχε βρεθεί πριν από λίγο καιρό στο νοσοκομείο αφού ήπιε έξι μπουκάλια νερού μέσα σε μια ώρα

Ο θάνατος ενός 18χρονου με ψυχικές ασθένειες που ήπιε υπερβολικές ποσότητες νερού, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν η φροντίδα και η θεραπεία του, είχαν γίνει διαφορετικά, σύμφωνα με έρευνα.

Μητέρα ήπιε πολύ νερό μέσα σε είκοσι λεπτά και πέθανε

Ο 18χρονος εισήχθη σε μια μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων της Σκωτίας στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου υπέστη επιληπτική κρίση και μεταφέρθηκε στην εντατική. Πέθανε τρεις μέρες αργότερα από τις συνέπειες δηλητηρίασης από νερό.

Ο νεαρός, είχε προηγούμενη επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Είχε λάβει θεραπεία αφού είχε πιει υπερβολική ποσότητα νερού, ενώ είχε διαγνωστεί με πρώιμη έναρξη ψύχωσης.

Σχεδόν δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του,  σε ηλικία 16 ετών, είχε εισαχθεί ως επείγον περιστατικό σε γενικό νοσοκομείο μετά από επιληπτική κρίση λόγω δηλητηρίασης από νερό.

Ο 16χρονος πίστευε ότι με την κατανάλωση νερού θα αφαιρούσε τις τοξίνες από το σύστημά του. Αυτό επηρέασε τον μεταβολισμό του νατρίου με σχεδόν μοιραίες συνέπειες.


Ποιος ηθοποιός κάνει μπάνιο με... θαλασσινό νερό - Εξήγησε τον λόγο

Αργότερα νοσηλεύτηκε ως εσωτερικός ασθενής και έκλεισε τα 18 του ενώ ήταν ακόμη υπό τη φροντίδα της ειδικής υπηρεσίας ψυχώσεων CAMHS.

Έρευνα ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπήρχαν πτυχές της περίθαλψης και της θεραπείας που παρείχαν τα υγειονομικά συμβούλια, οι οποίες εάν είχαν διεξαχθεί διαφορετικά, θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον θάνατό του».

«Η μεταφορά ενός πολύ αδιάθετου νεαρού άνδρα με σύνθετο κλινικό ιστορικό σε άλλο χώρο του υγειονομικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μια ενέργεια υψηλού κινδύνου», σημειώνεται αναφορικά με τη μεταφορά του σε μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας είπε: «Ο θάνατος οποιουδήποτε ατόμου δεν είναι αποδεκτός. Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μας να αισθάνονται ασφαλείς και να γνωρίζουν ότι θα λάβουν τη σωστή βοήθεια, στο σωστό μέρος, όταν τη χρειάζονται». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συστάσεις που έχουν γίνει προς τα υγειονομικά συμβούλια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top