Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ - Εκνευρισμός στον Λευκό Οίκο

Το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ / βίντεο ΣΚΑΪ

Κάτι προτοφανές συνέβη στις ΗΠΑ, χθες, Τρίτη (01.08.23), καθώς για πρώτη φορά από το 2011 το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου υποβαθμίστηκε κατά μία μονάδα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings

ΗΠΑ: Γονείς κακοποίησαν μέχρι θανάτου το 5χρονο υιοθετημένο παιδί τους

Έτσι, από το ΑΑΑ, πλέον το αξιόχρεο βρίσκεται πλέον στο ΑΑ+ και ο λόγος που αποφασίστηκε αυτό εκ μέρους του Fitch ήταν κυρίως οι συνεχείς κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. 

Κάτι προτοφανές συνέβη στις ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά από το 2011 το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου υποβαθμίστηκε κατά μία μονάδα από τον Fitch Ratings / Φωτογραφία AP

Για πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης αποφάσισε να στερήσει τα τρία Α από τις ΗΠΑ, ήταν όταν ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο το 2011 και, μάλιστα, δεν το'χει αναβαθμίσει ξανά έκτοτε, διατηρεί τη βαθμολογία του δτο ΑΑ+. Μόνο ο Moody’s διατηρεί τη χώρα, έως σήμερα στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Fitch δικαιολόγησε την απόφασή του λόγω των «επανειλημμένες» κρίσεων «για το όριο του χρέους», υπογραμμίζοντας πως οι «πολιτικές συγκρούσεις (…) και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής διάβρωσαν την εμπιστοσύνη στη διαχείριση των δημοσιονομικών» στην Ουάσιγκτον.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους πρέπει να αυξάνεται από το Κογκρέσο, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών. Αν και για δεκαετίες επρόκειτο απλά για τυπική διαδικασία, τα τελευταία χρόνια το ζήτημα έχει μετατραπεί επανειλημμένα στο αντικείμενο επαναλαμβανόμενων πολιτικών μαχών.

Στις αρχές του Ιουνίου, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και η αντιπολίτευση, οι Ρεπουμπλικάνοι, κατέληξαν in extremis σε συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αποδοκιμάζει ο Λευκός Οίκος

Η Αμερικανική Προεδρία εξέφρασε την αντίθετη γνώμη της στην απόφαση του Fitch να υποβαθμίσει το αξιόχρο των ΗΠΑ κατά μία μονάδα: «Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή... αψηφά την πραγματικότητα το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Θα υπάρξει ακτίκτυπος στις αγορές;

Όσον αφορά για το τι αντίκτυπος θα υπάρξει στις ευρωπαϊκές αγορές η απόφαση να υποβαθμιστεί το αμερικανικό αξιόχρεο έπειτα από μία σχεδόν δεκαετία, οικονομικοί αναλυτές που ήρθαν σε επαφή και με το Γαλλικό πρακτορείο, υποστηρίζουν ότι: «Δεν αναμένω ότι (…) θα έχει διαρκή αντίκτυπο» στις χρηματαγορές, διαβεβαίωσε ο Τζον Κάναβαν της Oxford Economics, προσθέτοντας πως δεν προβλέπει «μείζονες αναταράξεις» όταν ανοίξουν οι αγορές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top