Βρετανία: Νεκρό βρέφος από εντεροϊό - Άλλα 7 σε κρίσιμη κατάσταση

Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια τα μέτρα προστασίας

Έξι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α΄ στη Βρετανία / Βίντεο: ΕΡΤ

Θλίψη έχει προκαλέσει στη Βρετανία ο θάνατος ενός βρέφους από έναν «κατά τα άλλα συνηθισμένο» ιό, ο οποίος του προκάλεσε τη μοιραία καρδιακή πάθηση. Την ίδια στιγμή, επτά βρέφη βρίσκονται σε μονάδες εντατικής φροντίδας από τον ίδιο ιό. 

Νεκρό βρέφος στην Καβάλα: «Πέθανε ξαφνικά, στην αγκαλιά της μάνας του»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει σημειωθεί μια αύξηση της μυοκαρδίτιδας μεταξύ νεογνών στη νότια Ουαλία, τα οποία είχαν μολυνθεί από έναν εντεροϊό κατά το περασμένο έτος. Η αύξηση θεωρείται «ασυνήθιστη» καθώς ο συγκεκριμένος ιός είναι συνήθος ήπιος, έως και ασυμπτωματικός. Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι μπορεί οι εντεροϊοί να είναι συνηθισμένοι ωστόσο προκαλούν «περιστασιακά ξεσπάσματα στα οποία ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ασθενών αναπτύσσει κλινική νόσο, μερικές φορές με σοβαρές και θανατηφόρες συνέπειες – στην προκειμένη περίπτωση μυοκαρδίτιδα».

Η νότια Ουαλία είχε σημειώσει μικρό αριθμό κρουσμάτων - μόλις δύο τα προηγούμενα έξι χρόνια - ενώ τους τελευταίους 10 μήνες σημείωσε 10 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε μωρά ηλικίας κάτω των 28 ημερών που βρέθηκαν θετικά σε εντεροϊό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Independent, οι γονείς έχασαν το μωρό τους τον περασμένο Μάρτιο όταν ήταν μόλις 12 ημερών. Οι γιατροί θεώρησαν τα αίτια θανάτου «απροσδιόριστα» μέχρι που παρόμοια περιστατικά με βρέφη άρχισαν να πληθαίνουν. 

Εντεροϊοί: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια τα μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Ενώ οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνά ασυμπτωματικές, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, με συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος.

«Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό, τα μέτρα ελέγχου επικεντρώνονται στα κλασικά μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών και της απολύμανσης ρούχων και επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να κλείσουν οι εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας και τα σχολεία για να μειωθεί η ένταση της μετάδοσης», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Θρίλερ στην Καλαμάτα: Bρέφος έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που θήλαζε

«Ο εντεροϊός είναι μια κοινή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας, που προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής νόσου» είπε ο παιδίατρος στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Shamez Ladhani.

«Σε πολύ μικρά μωρά, ο εντεροϊός μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα – η οποία προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς. Τα περισσότερα μωρά και παιδιά αναρρώνουν πλήρως από αυτό», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top