Ιταλία: Βυθισμένη στη λάσπη η Εμίλια Ρομάνια - Αυξάνονται οι νεκροί

Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες

Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία. Η εισαγγελία διέταξε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου πολιτών που φέρονται να έλαβαν βοήθεια με μεγάλη καθυστέρηση.

Ιταλία: Πόλεις χωρίς ρεύμα και τηλεφωνικές συνδέσεις εξαιτίας των πλημμυρών

Η εισαγγελία της πόλης Ραβένα ξεκίνησε σήμερα έρευνα για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών του θανάτου ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής Εμίλια Ρομάνια, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή το τελευταίο τριήμερο.

Σε ό,τι αφορά τον θάνατο ενός 75χρονου άνδρα, οι περίοικοι δήλωσαν ότι ζήτησαν να του παρασχεθεί άμεση βοήθεια ώστε να απεγκλωβιστεί, όμως οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν με καθυστέρηση. 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πάντως μεταδίδουν ότι, σε σχέση με άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αυτή τη φορά ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και των Πυροσβεστών δραστηριοποιήθηκε άμεσα, αλλά το μέγεθος των καταστροφών ήταν πραγματικά πρωτοφανές.

Πλημμύρες στην Ιταλία

Στους 14 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εμίλια Ρομάνια / Φωτογραφία AP (Luca Bruno)

Μέχρι αυτή την στιγμή, ο απολογισμός είναι 14 νεκροί, ενώ δεν είναι σαφές αν υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ραβένα ξανάρχισαν να εκκενώνονται τρεις οικισμοί λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων και της νέας επικίνδυνης ανόδου της στάθμης ποταμών και χειμάρρων.

Βυθισμένη στα νερά και τη λάσπη η Εμίλια Ρομάνια

Η Εμίλια Ρομάνια, πλούσια περιφέρεια της Ιταλίας, ο «δεντρόκηπος» της χώρας, μετρά τις ζημιές από πλημμύρες σπάνιας έντασης, ένδειξη, σύμφωνα με τις αρχές και ειδικούς, της μετατροπής του μεσογειακού κλίματος σε «τροπικό».

Κάπου 20 ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν και τα νερά όρμησαν στις πεδιάδες της περιφέρειας 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που εκτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες που επισκέπτονται ιστορικές πόλεις όπως η Πάρμα και η Ραβένα, τα κατάφυτα τοπία της, δοκιμάζουν τη γαστρονομία της, ή πάνε στις παραλίες της στην Αδριατική.

Βυθισμένη στο νερό και τη λάσπη η Εμίλια Ρομάνια

Πάνω από 10.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Εμίλια Ρομάνια / Φωτογραφία AP (Luca Bruno)

Πάνω από 10.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όλη η Ιταλία βιώνει βροχερό και υγρό Μάιο, αλλά τις τελευταίες ημέρες η Εμίλια Ρομάνια υπέστη απίστευτη κακοκαιρία: πελώριες αγροτικές εκμεταλλεύσεις πνίγηκαν, βυθίστηκαν κάτω από νερά και λάσπες, χωράφια με σιτηρά και οπωροκηπευτικά ρημάχτηκαν , βοσκότοποι χάθηκαν, χωριά σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης, γέφυρες κατέρρευσαν, πάνω από 400 δρόμοι βούλιαξαν.

Βυθισμένη στη λάσπη η Εμίλια Ρομάνια

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Ιταλία / Φωτογραφία αρχείου AP (Luca Bruno)

Κατά τόπους, έπεσαν μέσα σε μερικές ώρες βροχές που υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονται σε ένα ολόκληρο εξάμηνο.

Οι ζημιές εκτιμάται πως ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ - και προστίθενται σε αυτές που εκτιμήθηκε πως έφθαναν τα δύο δισεκ. ευρώ από παρόμοια φαινόμενα στις αρχές του μήνα.

«Πέντε χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό», συνοψίζουν τοπικοί φορείς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top