Κατασκοπευτικό «θρίλερ» με Έλληνα επιχειρηματία - Συνελήφθη στο Παρίσι

Κατηγορείται για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας - Αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ

Αίσθηση είχε προκαλέσει πρόσφατα και η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου που δρούσε στην Ελλάδα με το ψευδώνυμο «Μαρία Τσάλλα» / Βίντεο αρχείου από δελτίο ειδήσεων Star

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν κατά Έλληνα επιχειρηματία για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Μέλος ρωσικού δικτύου η κατάσκοπος Irina A.S. που εντόπισε η ΕΥΠ 

Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων, για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο 59χρονος Έλληνας επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας Aratos Group, κατηγορείται ότι έχει βοηθήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να παρακάμψουν τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

Ιράν: Για κατασκοπεία κατηγορούνται τρεις Ευρωπαίοι

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις. «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δε θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top