Συναγερμός στον ΠΟΥ για το Σουδάν - Μολυσματικοί ιοί στα χέρια ενόπλων

Κατέλαβαν εργαστήριο που περιείχε δείγματα ιλαράς και χολέρας

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για το Σουδάν, όχι μόνο για την εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και σ' έναν πιθανό "υγειονομικό πόλεμο" που απειλεί τη Δύση - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Υπάρχει «υψηλός υγειονομικός κίνδυνος» για μετάδοση μολυσματικών ιών στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, αφού ένα από τα εμπόλεμα μέρη κατέλαβε ένα εργαστήριο που περιείχε τους παθογόνους ιούς της ιλαράς και της χολέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σουδάν: «Η εκκένωση ήταν αρκετά δύσκολη» - Η περιγραφή Έλληνα διασωθέντα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης από το Σουδάν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Nima Saeed Abid, είπε ότι οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να διαφυλάξουν τα δείγματα με τους ιούς. 

Η άφιξη Ελλήνων από το Σουδάν στην Ελευσίνα/ AP Photo/Petros Giannakouris

Η άφιξη Ελλήνων από το Σουδάν στην Ελευσίνα/ AP Photo/Petros Giannakouris

«Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στους τεχνικούς του εργαστηρίου προκειμένου να πάνε στο εργαστήριο και να αποσπάσουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό» εξήηγησε ο ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια από τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν έχει καταλάβει το εργαστήριο. 

Οι μάχες ξέσπασαν μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου. Έχουν σκοτωθεί από τις εχθροπραξίες τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 4.072, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ.

Δυνάμεις του Στρατού βοηθούν τους πολίτες που έφτασαν στην Ελευσίνα με μεταγωγικό από το Σουδάν/ AP Photo Petros Giannakouris

Δυνάμεις του Στρατού βοηθούν τους πολίτες που έφτασαν στην Ελευσίνα με μεταγωγικό από το Σουδάν/ AP Photo Petros Giannakouris

Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς αποκλεισμένους στα σπίτια τους, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού.

Το ανθρωπιστικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να περικόψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε περιοχές του Σουδάν λόγω των εχθροπραξιών.

Σουδάν: Στην Ελευσίνα έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.

«Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του OCHA. «Αλλά δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για τον λαό του Σουδάν».

Ο Πάτρικ Γιούσεφ, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την Αφρική, προέτρεψε άλλες χώρες να συνεχίσουν να πιέζουν το Σουδάν για να βρει μια «μακροχρόνια λύση», ακόμη και μετά την εκκένωση των αλλοδαπών αμάχων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top