ΗΠΑ: Πεκίνο και Μόσχα «ενθαρρύνουν» τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Β. Κορέας

Ευθείες κατηγορίες από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Πριν λίγες ημέρες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε από τον στρατό της Β. Κορέας να ενισχύσει τα γυμνάσιά του ενόψει ενός «πραγματικού πολέμου» - Βίντεο από AP

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως σήμερα την Κίνα και τη Ρωσία ότι «ενθαρρύνουν» τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας παρεμποδίζοντας μια ενιαία απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γι αυτό το θέμα.

Ενόψει «πραγματικού πολέμου» εκπαιδεύει το στρατό ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατηγόρησε «τρεις χώρες» ότι «αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια καλή τη πίστει διπλωματία σχετικά με αυτήν την απειλή»: τη Βόρεια Κορέα «η οποία συνεχίζει να αγνοεί πολλαπλές προσφορές διαλόγου» και τη «Ρωσία και την Κίνα, των οποίων η παρεμπόδιση στο ΣΑ ενθαρρύνει τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους ατιμώρητα». «Πόσες φορές πρέπει η Βόρεια Κορέα να παραβιάσει τις υποχρεώσεις ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού η Κίνα και η Ρωσία σταματήσουν να χρησιμεύουν ως ασπίδα για το βορειοκορεατικό καθεστώς;» τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης.

Κίνα και Ρωσία άσκησαν βέτο

Μάλιστα, Κίνα και Ρωσία άσκησαν βέτο τον περασμένο Μάιο σε ψήφισμα που προέβλεπε νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ και έκτοτε δεν έχει εγκριθεί ψήφισμα ή δήλωση του ΣΑ, παρά τις πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, η τελευταία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα εμφάνιση με τη 10χρονη κόρη του - Είναι η διάδοχός του;

Οι τελευταίες κινήσεις ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την Βόρεια Κορέα χρονολογούνται από το 2017. Υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει ομόφωνα τρία ψηφίσματα στο ΣΑ που επέβαλαν τρεις σειρές αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ μετά από πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

«Η πριγκίπισσα της Bόρειας Κορέας»: Ο Κιμ εμφάνισε πρώτη φορά την κόρη του

Σε κοινή ανακοίνωση, εννέα μέλη του ΣΑ (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γαλλίας και Ιαπωνίας), μαζί και η Νότια Κορέα, κατήγγειλαν σήμερα «έναν άνευ προηγουμένου αριθμό» εκτοξεύσεων πυραύλων που «απειλούν όχι μόνο την περιοχή αλλά την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

«Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει την αποφασιστικότητα και τον λόγο ύπαρξης του ΣΑ και αυτό πρέπει να δράσει», πρόσθεσαν.

Β. Κορέα: Εκτόξευσε 23 πυραύλους - Ένταση στην κορεατική χερσόνησο

Πάντως, το Πεκίνο και η Μόσχα απορρίπτουν την ευθύνη για τις βορειοκορεατικές εκτοξεύσεις πυραύλων, επιρρίπτοντας αυτήν στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ιδίως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top