Μ. Βρετανία: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του πειράματος 4ήμερης εργασίας

Πώς αντέδρασαν εταιρίες και υπάλληλοι στη μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως

Η Μ. Βρετανία ξεκίνησε πιλοτικά το μεγαλύτερο πείραμα για τετραήμερη αντί για πενθήμερη εργασία.

Ως μέρος της δοκιμής, 61 εταιρείες σε διάφορους κλάδους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας για το προσωπικό τους κατά 20% για έξι μήνες από τον Ιούνιο του 2022, χωρίς όμως να μειώσουν και τους μισθούς τους.

Βρετανία: Χιλιάδες εργαζόμενοι και εταιρίες δοκιμάζουν την εργασία 4 ημερών

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά με τις περισσότερες εταιρίες που συμμετείχαν στη δοκιμή να δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν τη μικρότερη εβδομάδα.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας προέτρεψαν τους νομοθέτες να επιτρέψουν σε κάθε Βρετανό εργαζόμενο 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα μπορούν να δουλεύουν οι Βέλγοι

Τουλάχιστον 56 από τις 61 εταιρείες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, ενώ 18 επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη αλλάξει μόνιμα την πολιτική εργασίας τους στο μειωμένο αυτό ωράριο. Μόλις τρεις εταιρίες δήλωσαν ότι διέκοψαν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα στον οργανισμό τους.

Ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο Κολέγιο της Βοστώνης των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την έρευνα και η δοκιμή συντονίστηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global, σε συνεργασία με τις ομάδες Autonomy και 4 Day Week Campaign.

Τα αποτελέσματα του πειράματος 4ήμερης εργασίας

Παρατηρήθηκε σημαντική πτώση στα ποσοστά άγχους και ασθένειας μεταξύ των περίπου 2.900 υπαλλήλων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Περίπου το 39% των εργαζομένων είπε ότι ήταν λιγότερο αγχωμένοι σε σύγκριση με την έναρξη της δοκιμής, ενώ ο αριθμός των ημερών ασθενείας που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής μειώθηκε περίπου κατά τα δύο τρίτα.

Οι εργαζόμενοι ήταν πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν στις δουλειές τους, παρά την τάση της «μεγάλης παραίτησης», που παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο στη Μ. Βρετανία, όπου οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν με ποσοστά ρεκόρ τις θέσεις τους, αναζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία.

Υπήρξε μείωση κατά 57% στον αριθμό του προσωπικού που εγκατέλειψε τις συμμετέχουσες εταιρείες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Και τα επίπεδα άγχους, δυσκολίας στον ύπνο και εξουθένωσης μειώθηκαν σημαντικά, ενώ περισσότεροι υπάλληλοι ανέφεραν ότι η εξισορρόπηση των ευθυνών φροντίδας είχε γίνει ευκολότερη.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα έσοδα της εταιρίας αυξήθηκαν ελαφρά κατά 1,4% κατά μέσο όρο κατά τη δοκιμαστική περίοδο και κατά πολύ περισσότερο, 35%, σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο το 2021.

Ωστόσο, αρκετοί υπάλληλοι μιας μεγάλης εταιρίας ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του φόρτου εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας τους ή τη μάχη για να δουλέψουν μέσα από μακροσκελείς λίστες υποχρεώσεων στον διαθέσιμο χρόνο.

Την ίδια στιγμή ορισμένοι διευθυντές και το προσωπικό θεώρησαν ότι η σχεδόν εμμονή με την αποτελεσματικότητα είχε κάνει τον χώρο εργασίας λιγότερο κοινωνικό, κάτι που απασχολούσε ιδιαίτερα τις δημιουργικές εταιρείες που εμπλέκονταν.

Ωστόσο, ο Joe Ryle, διευθυντής της εκστρατείας 4 Day Week, είπε ότι η δοκιμή είναι «σημαντική στιγμή» για την εκστρατεία προς μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

«Σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τομέων της οικονομίας, αυτά τα απίστευτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τετραήμερη εβδομάδα χωρίς απώλεια μισθών λειτουργεί πραγματικά», είπε ο Ράιλ.

Οι εταιρίες που συμμετείχαν και τα... ρεπό

Στο πείραμα συμμετείχαν εταιρίες από διάφορους κλάδους. Οκτώ εταιρίες ήταν στον τομέα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, ακολουθούμενες από επτά σε επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως μια εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο Λίβερπουλ και μια ασφαλιστική εταιρία στο Λονδίνο. Συμμετείχαν πέντε εταιρίες στον φιλανθρωπικό και μη κερδοσκοπικό τομέα, εταιρίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της υγειονομικής περίθαλψης και του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου - ακόμη και ένα εστιατόριο fish and chips στο Νόρφολκ.

Οι περισσότερες επέλεξαν να δώσουν ρεπό σε όλο το προσωπικό τους Παρασκευές, ενώ ορισμένες είπαν ότι μπορούσαν να πάρουν τη Δευτέρα ή την Παρασκευή και άλλες επέλεξαν να μην υπάρχει κοινή ημέρα άδειας μεταξύ του προσωπικού.

Ο Δρ Ντέιβιντ Φρέιν, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Αισθανόμαστε πραγματικά ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μετέτρεψαν την τετραήμερη εβδομάδα από όνειρο σε ρεαλιστική πολιτική, με πολλαπλά οφέλη».

Οι ερευνητές επέμειναν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τετραήμερη εβδομάδα είναι «έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα από τον πειραματισμό στην εφαρμογή».

«Τα οφέλη μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών είναι πλέον γνωστά και καλά τεκμηριωμένα: οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς και οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται είναι συχνά πιο παραγωγικοί, πιο αποτελεσματικοί και διατηρούν το προσωπικό τους πιο εύκολα», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top