Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα μπορούν να δουλεύουν οι Βέλγοι

Τι εξετάζεται για την απλήρωτη πρακτική άσκηση των νέων

γραφείο

Οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο θα μπορούν σύντομα να επιλέξουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν χθες. 

Η δέσμη μεταρρυθμίσεων, που συμφωνήθηκε από την πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, θα δώσει, επίσης, στους εργαζομένους το δικαίωμα να απενεργοποιούν τις συσκευές εργασίας και να αγνοούν μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία, μετά το πέρας του ωραρίου, χωρίς να φοβούνται αντίποινα. 

«Έχουμε βιώσει δύο δύσκολα χρόνια. Με αυτή τη συμφωνία, θέτουμε έναν φάρο για μια οικονομία πιο καινοτόμο, βιώσιμη και ψηφιακή. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις ισχυρότερες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της δέσμης μεταρρυθμίσεων. 

Στο μεταξύ, κενά στη βελγική νομοθεσία επέτρεψαν την εκμετάλλευση των νέων για δωρεάν εργασία, όπως διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Η σημερινή απόφαση καυτηρίασε την παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης στο Βέλγιο ως «ανεπαρκή» και δήλωσε ότι η χώρα παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη για τη δίκαιη αμοιβή και την απαγόρευση των διακρίσεων.  

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από καταγγελία που υπέβαλε το 2017 το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. «Η απόφαση αυτή θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της απλήρωτης πρακτικής άσκησης όχι μόνο στο Βέλγιο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Frédéric Piccavet. «Η απλήρωτη πρακτική άσκηση είναι μια εκμεταλλευτική πρακτική, η οποία δεν έχει κανένα όφελος για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και σίγουρα όχι για τους νέους»

Το Βέλγιο δεσμεύεται να αναλάβει δράση

Το Βέλγιο εκτιμάται ότι είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά απλήρωτης πρακτικής άσκησης στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, και οι πρακτικές του βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της προσοχής

 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Pierre-Yves Dermagne δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διορθώσει την κατάσταση σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές οντότητες.  

Τέλος, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου ανακοίνωσε την Τρίτη μια νέα πρωτοβουλία για να ξαναγράψει το εγχειρίδιο κανόνων της gig economy μετά τις διάφορες συγκρούσεις μεταξύ των εργαζομένων της Uber και άλλων πλατφορμών διαμοιρασμού και των αρχών. 

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top