Βρετανία: Χιλιάδες εργαζόμενοι και εταιρίες δοκιμάζουν την εργασία 4 ημερών

Πιλοτικό πρόγραμμα με βάση την εμπειρία της πανδημίας

εργαζόμενοι γραφείο

Περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι σε 60 εταιρείες σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία θα συμμετάσχουν δοκιμαστικά στο πρόγραμμα της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που σύμφωνα με τον Guardian είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται.

Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα μπορούν να δουλεύουν οι Βέλγοι

Εργαζόμενοι από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών  οργανώσεων αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει αρχικά από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Εταιρείας Βιολογίας και μεταξύ άλλων εταιρίας ζυθοποιίας, εταιρίας ιατρικών συσκευών και καταστήματος τροφίμων.

Η ρύθμιση έρχεται ως παρότρυνση στις εταιρίες να υιοθετήσουν μια συντομότερη εργάσιμη εβδομάδα, χωρίς απώλεια μισθού συνήθως, που αποσκοπεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διευθύνεται από ακαδημαϊκούς στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, καθώς και από το Boston College των  ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ομάδα καμπάνιας της κίνησης  4 Day Week Global, και τη δεξαμενή σκέψης Autonomy.

Η συμμετοχή 3.000 εργαζομένων σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερη από μια προηγούμενη πιλοτική εφαρμογή στην Ισλανδία, από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την κυβέρνηση της χώρας, που περιλάμβανε περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Χατζηδάκης: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει - Από 1,7% το '17 πήγε στο 25%

Η εμπειρία της πανδημίας

Το πρόγραμμα έρχεται επίσης  μετά την πανδημία του κορωνοϊού που οδήγησε πολλούς ανθρώπους και εταιρείες να επανεξετάσουν τα εργασιακά τους πρότυπα, με σημαντική αύξηση των «υβριδικών» και ευέλικτων πρακτικών που παρακάμπτουν το ωράριο 9 π.μ. – 5 μ.μ. συνήθως, μιας τυπικής εβδομάδα εργασίας πέντε ημερών.

Ο Joe O'Connor, διευθύνων σύμβουλος της 4 Day Week Global, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να «γυρίσουμε τον χρόνο πίσω» στον προ πανδημίας κόσμο. «Όλο και περισσότερο, τα διευθυντικά στελέχη και τα στελέχη ενστερνίζονται ένα νέο μοντέλο εργασίας το οποίο επικεντρώνεται στην ποιότητα των εκροών, όχι στην ποσότητα των ωρών», δήλωσε στον Guardian. «Οι εργαζόμενοι έχουν βγει από την πανδημία με διαφορετικές προσδοκίες σχετικά με το τι συνιστά υγιή ισορροπία ζωής-εργασίας».

Άλλες εταιρείες που έχουν δοκιμάσει την εβδομάδα τεσσάρων ημερών αλλά δεν συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνουν την μεγάλη εταιρία καταναλωτικών αγαθών Unilever, την ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών Panasonic και την Atom Bank του Λονδίνου. 

Ο Μαρκ Ντάουνς, διευθύνων σύμβουλος της Βασιλικής Εταιρείας Βιολογίας, δήλωσε ότι η απόφαση να δοκιμαστεί η τετραήμερη εβδομάδα ήταν εν μέρει απάντηση σε μια απίστευτα «ανταγωνιστική»  αγορά εργασίας.

«Έχει να κάνει με την προσπάθεια να κάνουμε περισσότερα για να είμαστε ένας καλός, καινοτόμος εργοδότης για να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε το τρέχον προσωπικό μας», ανέφερε.

Το  προσωπικό της Εταιρείας εργάζεται κυρίως στο Κινγκς Κρος του Λονδίνου, αλλά αρκετοί από αυτό μετακινήθηκαν στην τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η Εταιρία θα παραμείνει ανοιχτή πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά με τους εργαζόμενους να χωρίζονται σε εργασία με βάρδια είτε Δευτέρα – Πέμπτη είτε Τρίτη έως Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top