Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: «Αντί για τον αγαπημένο σας αγκαλιάστε μια αγελάδα»

Ποια χώρα θέλησε να αντικαταστήσει την «Ημέρα των Ερωτευμένων»

H Iνδία θέλησε να αντικαταστήσει φέτος την «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» με την «Ημέρα Αγκαλιάς της αγελάδας»- βίντεο ΕΡΤ

Σε μια προσπάθεια να «πετάξει» από πάνω της ξενόφερτα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού, η Ινδία θέλησε να αντικαταστήσει φέτος την «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» με την «Ημέρα Αγκαλιάς της αγελάδας». 

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον Άγιο Βαλεντίνο

Στον Ινδουισμό, οι αγελάδες θεωρούνται ιερές και ορισμένες φορές συνδέονται και με τη μητρότητα. Οι περισσότερες ινδικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Δελχί, έχουν απαγορεύσει τη σφαγή βοοειδών. Το τμήμα ευημερίας των ζώων περιγράφει τα βοοειδή ως «τη ραχοκοκαλιά της ινδικής κουλτούρας» και λέει ότι το αγκάλιασμα μιας αγελάδας στις 14 Φεβρουαρίου θα φέρει «συναισθηματικό πλούτο και «θα αυξήσει την ατομική και συλλογική μας ευτυχία».

Μια γυναίκα από την Ινδία αγκαλιάζει ένα μικρό μοσχαράκι / ΑΡ

Μια γυναίκα από την Ινδία αγκαλιάζει ένα μικρό μοσχαράκι / ΑΡ

Οι Ινδουιστές αποτελούν σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Ινδίας, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew. Περίπου το 14% είναι Μουσουλμάνοι, ενώ Χριστιανοί, Σιχ, Βουδιστές και Τζαϊνιστές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 6%.

Η αλλαγή του εορτασμού της «Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου» έρχεται εν μέσω της ανόδου του ινδουιστικού εθνικισμού. Η σημερινή ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, προσπαθεί να επιδιώξει αυτή την ατζέντα.

Ωστόσο, μετά από σωρεία περιπαικτικών σχολίων και γελοιογραφιών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως η ιδέα εγκαταλείπεται. 

Στην Ινδία, οι αγελάδες θεωρούνται ιερές και πολλές φορές συμβολίζουν και τη μητρότητα/ ΑΡ

Στην Ινδία, οι αγελάδες θεωρούνται ιερές και πολλές φορές συμβολίζουν και τη μητρότητα/ ΑΡ

Οι αρχές επισήμαναν πάντως πως η «ώθηση για αγκαλιά με αγελάδες» ήταν μέρος μιας προσπάθειας προώθησης των ιερών ινδουιστικών παραδόσεων, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκαν, έχουν διαβρωθεί από τη δυτική επιρροή.

«Οι βεδικές παραδόσεις είναι σχεδόν στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της προόδου του (δυτικού) πολιτισμού με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η δήλωση. «Η έκθαμψη του δυτικού πολιτισμού έχει κάνει τη φυσική κουλτούρα και την κληρονομιά μας σχεδόν ξεχασμένη».

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι νέοι Ινδοί έχουν υιοθετήσει όλο και περισσότερο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία ξεκίνησε ως χριστιανική γιορτή. Όπως οι Αμερικανοί, «συνήθως περνούν την ημέρα, συνωστισμένοι σε πάρκα και εστιατόρια, ανταλλάσσοντας δώρα και διοργανώνοντας πάρτι για να γιορτάσουν όπως κάθε άλλο ινδικό φεστιβάλ», γράφει ο Ashok Sharma του Associated Press (AP).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top