QatarGate: Συνελήφθη η λογίστρια του Παντσέρι για διαφθορά και ξέπλυμα

Εξελίξεις στην υπόθεση μετά τη συμφωνία Παντσέρι - βελγικών αρχών

Ρεπορτάζ με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του QatarGate / Βίντεο από την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο QatarGate, μετά την απόφαση του Αντόνιο Παντσέρι να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές. Χθες συνελήφθη για την υπόθεση και η λογίστριά του.

Αντόνιο Παντσέρι: Υπέγραψε συμφωνία μετάνοιας και απέσυρε την έφεση!

Η λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ενός από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου δωροδοκίας και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει αποκληθεί QatarGate, συνελήφθη από εισαγγελείς στο Μιλάνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε σήμερα από βέλγους εισαγγελείς.

Σε βάρος της εν λόγω γυναίκας, η οποία ονομάζεται Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων. Τα γραφεία της είχαν ερευνηθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της υπόθεσης, στην οποία φέρονται επίσης να εμπλέκονται το Μαρόκο, καθώς και το Κατάρ.

Ο Παντσέρι, ο κύριος ύποπτος για το QatarGate, συνήψε συμφωνία με τους βέλγους εισαγγελείς στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γι' αυτόν ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Αντόνιο Παντσέρι

Αντόνιο Παντσέρι / AP 

Υπέγραψε μια ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης, ένα πρόστιμο και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της.

Η συμφωνία συνήφθη αφού ο δικηγόρος του δήλωσε πως τα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Παντσέρι είχε δώσει στον επίσης ύποπτο βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα 120.000 ως 140.000 ευρώ.

QatarGate: Αυτός αντικατέστησε την Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο

Τον ευρωβουλευτή Μαρκ Άνγκελ (Σοσιαλδημοκράτες, Λουξεμβούργο) επέλεξε μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου η οποία παρέμενε κενή μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή λόγω της φερόμενης συμμετοχής της στο QatarGate.

Κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε με μυστική ψήφο το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Άνγκελ, τον οποίο στήριξαν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, εκλέγηκε στη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου με 307 ψήφους.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία, από σύνολο 648 ψήφων, εκ των οποίων 93 αποχές (δηλαδή 555 ψήφους επί των οποίων χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία), ο κ. Άνγκελ έλαβε 263 ψήφους (για απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνταν 278 ψήφοι), η Αναλίζα Ταρντίνο (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Ιταλία) έλαβε 179 ψήφους, και η Γκουεντολίν Ντελμπός - Κορφίλντ (Πράσινοι, Γαλλία) έλαβε 113 ψήφους.

Λόγω της μη επίτευξης απόλυτης πλειοψηφίας πραγματοποιήθηκε δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ όλων των υποψηφίων. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν 645 ευρωβουλευτές και καταγράφηκαν 55 αποχές (δηλαδή 590 έγκυρες ψήφοι, ανεβάζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στις 296). Σε αυτή τη ψηφοφορία ο κ. Άνγκελ έλαβε 307 ψήφους, η κ. Ταρντίνο 185 ψήφους και η κ. Ντελμπός - Κορφίλντ 98 ψήφους.

Οι δεκατέσσερις συνολικά αντιπρόεδροι έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία τους αναθέτει η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, και μπορούν να την αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.

Της Μαρίας Ψαρά


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top