Κατέληξε η Ε.Ε.: Τεστ Covid 48 ωρών και μάσκες για τους ταξιδιώτες από Κίνα

Τα μέτρα που θα ισχύουν από 8 Ιανουαρίου

Σε συμφωνία για την επιβολή συντονισμένων μέτρων για τη διαχείριση των ταξιδιωτών από την Κίνα κατέληξαν οι 27 της Ε.Ε. / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε συμφωνία για την επιβολή συντονισμένων μέτρων για τη διαχείριση των ταξιδιωτών από την Κίνα κατέληξαν οι 27 της Ε.Ε. Τεστ Covid 48 ωρών και μάσκες είναι δύο από τα μέτρα που θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Κορωνοϊός: Χάος στην Κίνα - Καίνε τους νεκρούς στον δρόμο

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση  στις Βρυξέλλες, ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. κατέληξε στις απαραίτητες ενέργειες που θα ξεκινήσουν από τις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το θέμα της υγείας παραμένει αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους, όπως διευκρινίζεται από τη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου.

Déjà vu για τον κορωνοϊό – Οι χώρες της Ευρώπης συντονίζουν ξανά μέτρα

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται έντονα να εισαγάγουν, για ταξιδιώτες από την Κίνα προς τα κράτη-μέλη τα εξής έκτακτα μέτρα:

  • απαίτηση για αρνητικό τεστ κορωνοϊού που έχει γίνει όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την εκκίνηση του ταξιδιού από την Κίνα
  • ισχυρή σύσταση σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων από την Κίνα να φορούν ειδικές μάσκες κατά του κορονοϊού (FFP2 και παρόμοιων)
  • μέτρα υγιεινής και προστασίας για το προσωπικό και τους εργαζομένους στα αεροδρόμια που δέχονται πτήσεις από Κίνα.
  • ενθαρρύνονται οι δειγματολειπτικοί έλεγχοι στους επιβάτες από Κίνα και η παρακολούθηση των θετικών κρουσμάτων για την επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • τα λύματα από τα αεροδρόμια και τις πτήσεις από Κίνα θα ελέγχονται για να εξετάζονται τυχόν νέες παραλλαγές και μεταλλάξεις

Ωστόσο, «αγκάθι» υπήρξε το θέμα του ελέγχου των ταξιδιωτών από την Κίνα που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών. Ο έλεγχος εκεί αποδεικνύεται δύσκολος, αλλά και οι όροι που θα θέσουν τα κράτη μέλη.

Ο μηχανισμός θα παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ, αλλά και στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της κοινοποίησης δεδομένων προκειμένου αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα. Διευκρινίζεται ότι τα παρόντα μέτρα θα αναθεωρηθούν στα μέσα Ιανουαρίου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top