Déjà vu για τον κορωνοϊό – Οι χώρες της Ευρώπης συντονίζουν ξανά μέτρα

Σήμερα η συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε.

Ρεπορτάζ του Star για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα

Δεν μπορούμε να μην αισθανθούμε έντονο déjà vu, καθώς τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνoϊού, οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται και πάλι να συντονίσουν τα μέτρα COVID.

Οι πρώτες προσπάθειες για μια κοινή αντίδραση στην στροφή της Κίνας για το COVID-μηδέν τέθηκαν εν αμφιβόλω, όταν η Ιταλία ανακοίνωσε τα δικά της μέτρα συνοριακού ελέγχου στις αφίξεις από το ασιατικό κράτος, παρά τις υποσχέσεις της ΕΕ μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας να συνεργαστεί καλύτερα κατά την επόμενη υγειονομική κρίση. 

Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό

Σήμερα, το όργανο αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ θα προσπαθήσει να συμφωνήσει σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των λοιμώξεων και την επιτήρηση για νέες παραλλαγές που προέρχονται από την Κίνα, η οποία βιώνει ένα τεράστιο κύμα COVID μετά την απότομη κατάργηση των δρακόντειων μέτρων περιορισμού της.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ πλησίασαν περισσότερο σε μια συναίνεση σχετικά με τον έλεγχο πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, την εντατικοποίηση της παρακολούθησης των υγρών αποβλήτων των πτήσεων και την αύξηση της εγχώριας επιτήρησης του ιού σε μια προπαρασκευαστική συνεδρίαση την Τρίτη. 

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των χωρών είναι υπέρ των δοκιμών πριν από την αναχώρηση», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να στοχεύουν στις πιο κατάλληλες πτήσεις και αεροδρόμια και να διεξάγονται με συντονισμένο τρόπο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους». Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κίνας Μάο Νινγκ προειδοποίησε την Τρίτη ότι ένας τέτοιος έλεγχος είναι «απαράδεκτος» - αν και αυτό είναι μάλλον ειρωνικό, δεδομένου ότι το Πεκίνο είχε μέχρι πρόσφατα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονταν με την COVID. 

Νίκος Τζανάκης: «300.000-350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως»

Έχει επιστημονικό νόημα; Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να εμφανιστούν από την Κίνα, αν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών κατέρριψε τους φόβους αυτούς σε νέα έκθεση. «Δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε, αν έχει νόημα να εξετάζονται όλοι κατά την άφιξη ή όχι», δήλωσε ο Βέλγος ιολόγος Steven Van Gucht. Ο ίδιος τόνισε ότι η τρέχουσα συζήτηση είναι τόσο πολιτική όσο και επιστημονική, καθώς οι εικόνες που αναδύονται από την Κίνα θυμίζουν έντονα την αρχή της πανδημίας, ωθώντας τους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί σκληρά, όπως η Ιταλία, να δράσουν. 

Ούτως ή άλλως, οι παρεμβάσεις έχουν νόημα μόνο εάν είναι συνεπείς και εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ο Van Gucht, ώστε να αποφεύγεται η καταστρατήγηση και να είναι δυνατή η παρακολούθηση των αφίξεων και των νέων παραλλαγών. «Είναι βασικό να έχουμε ευρωπαϊκά μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας ιογενών ασθενειών στο βελγικό εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας και υγείας των ζώων. «Αυτό πήγε άσχημα στραβά κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Εάν διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγήσεις αυτές τις ενέργειες προς τον πληθυσμό σου. Αυτό δημιουργεί αναταραχή και αφαιρεί την εμπιστοσύνη».  

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top