«Κυκλώνας βόμβα»: Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ - Στους -45 βαθμούς ο υδράργυρος

Βίντεο και εικόνες που κόβουν την ανάσα

Οι ΗΠΑ βυθίζονται στο ψύχος - Βίντεο από AP

Ο «κυκλώνας» βόμβα έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του στις ΗΠΑ και σε μέρος του Καναδά, που υποδέχονται τα Χριστούγεννα με πολικές θερμοκρασίες και καταιγίδες.

Καιρός: Έρχονται τα «ηλιούγεννα» - Μετεωρολόγοι εξηγούν το φαινόμενο

Οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς πρόκειται για έναν κυκλώνα, μια ισχυρή χειμερινή καταιγίδα από την Αρκτική που προκαλεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τσουχτερό κρύο.

 

 

Μάλιστα, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να προκαλέσει συνθήκες χιονοθύελλας στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, βροχές τις οποίες θα ακολουθήσει παγετός στην Ανατολική Ακτή, ριπές ανέμου 100 χλμ/ώρα και τσουχτερό κρύο ακόμη και στον νότο, μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό.

Πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ / AP, Jeff Roberson

Όλες οι Υπηρεσίες των ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω του κυκλώνα / AP, Morry Gash

Προειδοποιήσεις

Ο «κυκλώνας βόμβα» αναμένεται να βυθίσει στο πολικό ψύχος τις ΗΠΑ, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) να αναφέρει ότι θερμοκρασίες -45 βαθμών Κελσίου είναι πιθανές να παρατηρηθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Ο παγωμένος άνεμος μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά αν δεν ληφθούν προφυλάξεις, ενώ η υποθερμία και ο θάνατος είναι επίσης πιθανά από την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Καιρός: «Πάγωσε» όλη η χώρα - Σε ποιες περιοχές χιονίζει

Σημειώνεται ότι έχει προκληθεί ταξιδιωτικό χάος λόγω των συνεχόμενων ακυρώσεων πτήσεων ενόψει των καιρικών συνθηκών. Περισσότερες από 4.500 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο 48ωρο έχουν ακυρωθεί, συμπεριλαμβανομένων 700 στο Σικάγο, ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν επίσης στο Ντένβερ και σε πολλές ακόμα περιοχές.

Χάος στα αεροδρόμιο με τις ακυρώσεις πτήσεων / Φωτογραφία από AP, Nam Y. Huh

Προειδοποιούν για «επικίνδυνες και απειλητικές» καταιγίδες / AP, Jeff Roberson

Υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει ήδη προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι το επόμενο 48ωρο αναμένονται «επικίνδυνες και απειλητικές» καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμβουλεύοντας όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους να φύγουν αμέσως.

-7 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

«Πρόκειται για επικίνδυνες και απειλητικές, πραγματικά σοβαρές καταιγίδες από την Οκλαχόμα μέχρι το Ουαϊόμινγκ και το Μέιν… Ως εκ τούτου, προτρέπω όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις κατά τόπους προειδοποιήσεις», σημειώσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, φύγετε τώρα! Δεν είναι αστείο!», τόνισε και συμπλήρωσε πως έδωσε άδεια σε μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ώστε να αναχωρήσουν νωρίτερα για τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τους.

O «κυκλώνας βόμβα» ρίχνει στους -45 βαθμούς τον υδράργυρο - Βίντεο από Reuters

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος «κυκλώνας βόμβα» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα με εκρηκτική ισχύ, η οποία προκαλεί ταχεία πτώση της θερμοκρασίας, με συνέπεια να προκαλούνται καιρικές συνθήκες τις καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από χιονοθύελλες, ισχυρές καταιγίδες κι έντονες βροχοπτώσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top