Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο με 3 νεκρούς - «Μπλακ άουτ» στην πόλη

Διακοπές ρεύματος και στη Μολδαβία

Νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά του Κιέβου, αλλά και ολόκληρης της Ουκρανίας, εξαπέλυσε η Ρωσία - Την ίδια ώρα, ο Πούτιν πραγματοποίησε επίδειξη ισχύος με την καθέλκυση δύο πυρηνoκίνητων παγοθραυστικών στη θάλασσα της Αρκτικής / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σήμερα στο Κίεβο, ενώ από τα πλήγματα διεκόπη η παροχή νερού και ηλεκτροδότησης.

«Κράτος τρομοκρατίας η Ρωσία», σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο

Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές επιθέσεις που είχαν στόχο κρίσιμες υποδομές, δήλωσε ο Ολεξίι Κουλέμπα, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.

Ρωσικά πλήγματα στo Κίεβο / Βίντεο AP

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις με 3 νεκρούς

Τρεις νεκροί από τις νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο / AP

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις με 3 νεκρούς

Βομβαρδισμοί στo Kίεβο / AP Images (Efrem Lukatsky)

Επίσης η παροχή νερού διεκόπη σήμερα στο Κίεβο μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Λόγω των βομβαρδισμών, η παροχή νερού έχει διακοπεί σε όλο το Κίεβο. Ειδικοί εργάζονται για να αποκαταστήσουν την παροχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Κλίτσκο στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες νερού.

Συναγερμοί προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή σήμαναν σε όλη την Ουκρανία, και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αναφορές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας. 

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για Ζαπορίζια - «Παίζετε με τη φωτιά»

Ουκρανία: Αποσυνδέθηκαν τρεις πυρηνικοί σταθμοί

Τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί αποσυνδέθηκαν σήμερα από το ηλεκτρικό δίκτυο έπειτα από τα ρωσικά πλήγματα που έθεσαν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές και προκάλεσαν μαζικές διακοπές ρεύματος, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

«Λόγω μιας μείωσης της ισχύος στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας, το έκτακτο σύστημα προστασίας ενεργοποιήθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς Ρίβνε, Πιβντενουκραίνσκ και Χμελνίτσκι, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αποσύνδεση όλων των μονάδων παραγωγής», ανέφερε η Energoatom στο Twitter.

Σύμφωνα με την εταιρία, «το επίπεδο ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις και στις γειτονικές περιοχές δεν έχει αλλάξει» και όλοι οι δείκτες είναι φυσιολογικοί.

Γερμανία: Απόρρητη έκθεση του στρατού για πιθανή σύγκρουση με Ρωσία

Μολδαβία: Μεγάλο τμήμα της χώρας χωρίς ηλεκτροδότηση μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία        

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει μαζικές διακοπές ρεύματος στη Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις με 3 νεκρούς

Η Μολδαβία υπέστη μαζικά μπλακ άουτ μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία / AP Images (Efrem Lukatsky)

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε. 

Περίπου στις 15:35 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στην πρωτεύουσα Κισινάου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Η Πολωνία απαγόρευσε την είσοδο στον Σεργκέι Λαβρόφ - Οργή από τη Μόσχα

Διακοπές ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν επίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα αποκαταστάθηκε η ισχύς στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Σπίνου είπε ότι η κατάσταση αποτελεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου, όταν και πάλι η Μολδαβία υπέστη μπλακ άουτ μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχθεί τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η χώρα μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Τόσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy, μια μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top