Μαχσά Αμινί: Απορρίπτει την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση η οικογένειά της

Επανεξέταση της αιτίας θανάτου ζητούν οι γονείς της

Συγκλονίζουν οι Ιρανές που ζουν στην Ελλάδα μιλώντας για τα καταπιεσμένα δικαιώματα των Ιρανών γυναικών / To ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γκούμα στο Star (26/9/'22)

Απορρίπτει η οικογένεια της Μαχσά Αμινί στο Ιράν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 22χρονης κοπέλας που είχε συλληφθεί επειδή ήταν «ντυμένη ανάρμοστα».

Μαχσά Αμινί: Η Γαλλία θα της απονείμει τον τίτλο του επίτιμου δημότη   

Οι γονείς της Μαχσά Αμινί απέρριψαν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών «δεν οφειλόταν σε χτυπήματα», μετέδωσε σήμερα τοπικό μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο δικηγόρο της οικογένειας.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών. Η 22χρονη είχε συλληφθεί επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας, που - μεταξύ άλλων - επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα και μάλιστα... με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ιράν: «Η Μαχσά Αμινί βασανίστηκε και την εξευτέλισαν»

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί

 Eπανεξέταση της αιτίας θανάτου της Μαχσά Αμινί ζητά η οικογένειά της / AP (Markus Schreiber)

Στις 7 Οκτωβρίου, η ιρανική ένωση ιατροδικαστών ανέφερε στην έκθεσή της, ότι «ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και σε ζωτικά όργανα». Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών, η οποία ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο θάνατος της Αμινί συνδεόταν με «χειρουργική επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών».

Μαχσά Αμινί: Παρουσιάστρια της ΕΡΤ3 έκοψε τα μαλλιά της on air

Μαχσά Αμινί: Επανεξέταση της αιτίας θανάτου ζητούν οι γονείς της

«Οι δικηγόροι απέρριψαν την έκθεση αυτή» σε προσφυγή τους στην δικαστική αρχή, δήλωσε στην εφημερίδα Etemad ο δικηγόρος των γονέων της Μαχσά Αμινί, Σαλέχ Νικμπάχτ.

Οι δικηγόροι ζητούν «επανεξέταση της αιτίας θανάτου της» και για τον σκοπό αυτόν καλούν τη δικαιοσύνη να επιλέξει πέντε ειδικούς -κυρίως νευροχειρουργό και καρδιολόγο- από κατάλογο πέντε γιατρών που έχουν καταρτίσει οι γονείς της Μαχσά Αμινί, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η υπεράσπιση οφείλει να μπορεί να «εξασφαλίσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα και για τον ρόλο του προσώπου ή των προσώπων που εμπλέκονταν στην σύλληψη της Μαχσά και της μεταφοράς της στην έδρα της αστυνομίας ηθών για να μπορεί να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γονέων και να διαλύσει τις αβεβαιότητες για την αιτία θανάτου», σημείωσε ο δικηγόρος.

Ξεσπά ο πατέρας της Μαχσά Αμινί: «Κανείς δε μου απαντά για τον θάνατό της»

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Αμζάντ Αμινί, ο πατέρας της νεαρής γυναίκας, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Fars ότι η κόρη του έχαιρε άκρας υγείας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Νικμπάχτ είχε δηλώσει ότι η οικογένεια της Αμινί είχε προσφύγει κατά των αστυνομικών που συνέλαβαν την νεαρή γυναίκα.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που έχουν γίνει σε διαμαρτυρία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, έχουν συλληφθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top