Λαβρόφ: «H Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Δύση»

Συνεδριάζει σήμερα το G7 για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Σεργκέι Λαβρόφ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι, οι υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να εφοδιάσουν την Ουκρανία με προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα το μόνο που θα κάνουν είναι να παρατείνουν την σύγκρουση και να προκαλέσουν περισσότερο πόνο στην Ουκρανία.

Λαβρόφ: «Η Ρωσία επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν υποσχέθηκε χθες στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν στην Ουκρανία προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα μετά του καταστροφικούς μαζικούς βομβαρδισμούς με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε επίσης ότι οι αποστολές δεν θα μεταβάλλουν τους στόχους της Μόσχας στην στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Λαβρόφ: Η Μόσχα «είναι ανοικτή» σε συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν στη G20 το Νοέμβριο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έχουν πει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε συνομιλίες, αλλά η Ρωσία τις έχει αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα. Δεν έχουμε δεχτεί σοβαρές προτάσεις για επαφή».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20) στα μέσα του Νοεμβρίου στην Ινδονησία και ότι θα εξετάσει την πρόταση αν την δεχθεί. «Εχουμε επανειλημμένα πει ότι δεν αρνούμαστε ποτέ συναντήσεις. Αν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση, αλλά δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων ότι αυτή θα έχει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει προτάσεις προς τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν αύριο στην Αστάνα του Καζακστάν.

Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα από την ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να υποστούν σειρά από ήττες που ανέτρεψαν τα δεδομένα επί του πεδίου των επιχειρήσεων.

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις σε άμαχους και πολιτικές υποδομές - Σήμερα η Σύνοδος του G7 για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία χθες Δευτέρα «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως» μη στρατιωτικές υποδομές, εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να αποφύγει κάθε κλιμάκωση» της βίας, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενεύη. Παράλληλα ζήτησε από τη Μόσχα «να λάβει όλα τα δυνατά μέσα για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές σε πολιτικές υποδομές».

«Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, δηλαδή μη στρατιωτικών, αποτελεί έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν.

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι κάποιες από τις επιθέσεις φαίνεται να είχαν ως στόχο κρίσιμες πολιτικές υποδομές (...) γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτά τα πλήγματα ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τις αρχές για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η Σαμντασάνι.

Μεταξύ των στόχων των ρωσικών βομβαρδισμών ήταν «τουλάχιστον 12 ενεργειακές εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε οκτώ περιοχές» της Ουκρανίας, εξήγησε η ίδια.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σε γραμμές ηλεκτροδότησης πριν τον χειμώνα «δημιουργούν νέες ανησυχίες για την προστασία των αμάχων και κυρίως για τις επιπτώσεις τους στους ευάλωτους πληθυσμούς», σημείωσε η Σαμντασάνι.

Οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία συνιστούν εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, είπαν σήμερα οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου συνοδευόμενοι από τους προέδρους της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου.Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO.

Ο Λαβρόφ έλαβε βίζα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

«Εμείς, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων που εξαπέλυσε πρόσφατα η Ρωσία και οι οποίοι συνιστούν εγκλήματα πολέμου με βάση το διεθνές δίκαιο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ειδική επιχείρηση με στόχο, όπως υποστηρίζει, όχι την κατάληψη εδαφών αλλά την καταστροφή των στρατιωτικών ικανοτήτων του γείτονά της και τη σύλληψη επικίνδυνων εθνικιστών, όπως διατείνεται.Υποστηρίζει, δε, ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top