Nord Stream: «Σαμποτάζ με εκρήξεις» δείχνουν οι έρευνες της Σουηδίας

Πώς προκλήθηκαν οι ζημιές και οι εκρήξεις, σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές

Ρεπορτάζ του Star για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική (29/9/22)

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση με τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Οι αρχές της Σουηδίας που έκαναν έρευνα κάνουν λόγο για «διακεκριμένο σαμποτάζ».

Gazprom: Η διαρροή στους αγωγούς του Nord Stream έχει σταματήσει

Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ με εκρήξεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

Nord Stream

Σημείο της διαρροής αγωγού Nord Stream στη Βαλτική / AP Image

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με τη σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν», πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει με τον Nord Stream; Φουντώνουν τα σενάρια για «σαμποτάζ»

Η Σουηδία, η οποία είχε  αποκλείσει μία θαλάσσια ζώνη πολλών χιλιομέτρων για τις ανάγκες της έρευνας, ήρε τους περιορισμούς.

Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η υποβρύχια επιθεώρηση.

Από τη σουηδική πλευρά, η υπηρεσία Πληροφοριών ανέλαβε την διεύθυνση της έρευνας σε συνεργασία με έναν ειδικό εισαγγελέα και διάφορες σουηδικές υπηρεσίες.

Gazprom: «Σταμάτησαν οι διαρροές στους αγωγούς», λέει η εταιρεία

Η ρωσική Gazprom δήλωσε τη Δευτέρα πως έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream που είχαν υποστεί ζημιές κάτω από τη Βαλτική και πως μπορεί να είναι δυνατή η διοχέτευση αερίου μέσω της μοναδικής εναπομείνασας γραμμής.

Σε μια ανακοίνωση, η Gazprom ανέφερε πως η πίεση στις τρεις γραμμές έχει σταθεροποιηθεί και πως εργάζεται προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Η Ευρώπη ξεκίνησε έρευνες μετά τον εντοπισμό μεγάλων ρωγμών στους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο γραμμές. 

Nord Stream

Ο Nord Stream 1 κατέγραψε μια σημαντική μείωση της πίεσης στις δύο γραμμές του ενώ ο Nord Stream 2, μία παρόμοια απότομη πτώση της πίεσης στη γραμμή «Α».

Η Gazprom ανέφερε πως η γραμμή «Β» του Nord Stream 2 μπορεί ακόμη να εξάγει αέριο στην Ευρώπη, αν ληφθεί μια απόφαση για έναρξη των παραδόσεων.

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν πως πιστεύουν ότι σημειώθηκε δολιοφθορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι τεράστιες διαρροές που προκλήθηκαν από εκρήξεις άγνωστης προέλευσης στις 26 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Υπό το βάρος των υποψιών ότι ευθύνεται για το σαμποτάζ, η Ρωσία πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην αντεπίθεση για να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top