Στην Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η ίδια πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της συγγραφής

Ερνό

Στη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό απονεμήθηκε την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το θάρρος και την οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες και την αποξένωση της προσωπικής μνήμης».

Όπως αναφέρει η επιτροπή, η Γαλλίδα συγγραφέας πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της συγγραφής,  με το έργο της να είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα.

 

 

Η Ανί Ερνό (Annie Ernaux, 1940) είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. 

Νόμπελ 2022: Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας

Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). 

Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο «Μαργκερίτ Γιουρσενάρ» για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το «Man Booker International» το 2019.

Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι «Μία γυναίκα», «Ο τόπος», «Το γεγονός» και «Η Ντροπή». 

Νόμπελ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες της κβαντικής μηχανικής

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί 114 φορές σε συνολικά 118 ανθρώπους από το 1901 έως το 2021.

Οι επτά χρονιές που δεν απονεμήθηκε ήταν το 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, και το 1943, λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Νόμπελ Ιατρικής στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο

Συνολικά το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί σε 16 γυναίκες ενώ τα περισσότερα βραβεία έχουν δοθεί σε συγγραφείς με ευρωπαϊκή καταγωγή. Ανάμεσα στους νικητές και ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης, που τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο Νόμπελ το 1979. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top