Πούτιν: Κήρυξε μερική επιστράτευση - «Δεν μπλοφάρουμε, έχουμε όπλα»

Επικαλέστηκε στο διάγγελμά του απειλές από το ΝΑΤΟ

Μερική επιστράτευση κήρυξε στη χώρα του ο Πούτιν - Βίντεο από ΣΚΑΙ

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία σε σημερινό διάγγελμά του όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Το διάγγελμα του Ρώσου πρόεδρου ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Τρίτης όμως τελικά έγινε σήμερα το πρωί.

«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους» είπε ο Πούτιν.

Σε δημοψηφίσματα προχωρούν οι αυτονομιστές για ενσωμάτωση στη Ρωσία

Τόνισε χαρακτηριστικά πως ο βασικός στόχος της Ρωσίας για απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος. Σημείωσε πως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

«Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό» ισχυρίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορώντας ακόμα τις χώρες της Δύσης πως προσπαθούν να «μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης.

Επιπλέον κατηγόρησε τη Δύση πως επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του και πως αν συνεχίσει, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Πούτιν: «Η Δύση θα παγώσει αν επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει  «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα», υπογράμμισε ο Πούτιν. Εξάλλου ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «απειλή» που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο», το οποίο στηρίζει οικονομικά η Δύση.

«Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η Δύση επιθυμεί «να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης» σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.

Πάντως ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Πρόκειται για την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Επίσης εξήγησε πως η επιστράτευση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Πούτιν: Η Τουρκία θα πληρώνει το 25% του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Λονδίνο: Οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά

Η σημερινή ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ' αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση - δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν.

Πίτερ Στάνο: «Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του»

«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Ρωσίας για στρατιωτική κινητοποίηση.

«Αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν τόσο για τα δημοψηφίσματα όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του Πούτιν» και συμπλήρωσε ότι αυτή η επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιπροσθέτως έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο» σημείωσε ο κ. Στάνο.

Πούτιν: Με πάνω από 300 εκατομ. δελέαζε κόμματα στην Ευρώπη υπέρ της Ρωσίας

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Νέα Υόρκη (οι οποίες έγιναν πριν από την πρωινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν) υπογραμμίζοντας ότι (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) «επιβεβαίωσε μία πολύ σταθερή στάση ότι ποτέ θα αναγνωρίσουμε αυτά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σε εδάφη τα οποία έχουν καταληφθεί παράνομα και με βάρβαρο τρόπο» προσθέτοντας ότι «όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας βαίνουν κατά του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top