Πούτιν: «Η Δύση θα παγώσει αν επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»

«Η Ρωσία δεν έχει τίποτα να χάσει από τον πόλεμο», ανέφερε

Πούτιν

«Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

Ρωσία: Έσοδα 158 δισ. ευρώ από τα καύσιμα τους τελευταίους έξι μήνες

«Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου--κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορωνοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους», είπε.

Κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη η Ρωσία, μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν.

Ενεργειακός «πόλεμος»: Κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream ο Πούτιν

Η ρωσική οικονομία ωστόσο αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη.

Ενεργειακή κρίση: Απειλές από Ρωσία – Το σχέδιο της Ευρώπης για πλαφόν

Είναι «αδύνατον», όπως είπε ο Πούτιν, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή.

«Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», συνέχισε και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

«Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», πρόσθεσε.

Τραβά το σχοινί η Ρωσία - Νέα αναστολή στις παραδόσεις φυσικού αερίου

«Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει στην Ουκρανία», σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος.

Όπως τόνισε, όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους πολίτες που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Πούτιν: «Η Δύση θα παγώσει»

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε ότι η Ρωσία θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό, αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου.

Γεωργιάδης: Κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

«Η Δύση θα παγώσει όπως ή ουρά του λύκου», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, δανειζόμενος την ιστορία από γνωστό ρωσικό παραμύθι. 

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι «ανόητες» και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Η G7 ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο η Μόσχα προειδοποιεί πως αν συμβεί αυτό τότε θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών. 

Απίστευτα μέτρα από Γερμανία: Σβήνουν φώτα και θέρμανση για εξοικονόμηση

«Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις; Ναι, δε θα τις εκπληρώσουμε. Δε θα τους προμηθεύσουμε τίποτα απολύτως, αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», είπε και συνέχισε:

«Δε θα τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης, δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα».

Κομισιόν: «Χαμηλώστε ένα βαθμό τη θερμοκρασία για εξοικονόμηση ενέργειας»

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο.

Η Ευρώπη εισάγει συνήθως περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Πούτιν: «Η Δύση φταίει που κλείσαμε τον Nord Stream 1»

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία και τη Δύση εν γένει ότι ευθύνονται για τη μη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν από μόνες τους να απενεργοποιήσουν άλλες διαδρομές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Ο Nord Steam 1 είναι πρακτικά κλειστός τώρα», δήλωσε ο Πούτιν, και κάλεσε τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού, η οποία θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνεχίσει την άντληση αερίου.

Εφιαλτικά σενάρια για «βαρύ» χειμώνα: Νέο άλμα τιμών σε αέριο και ενέργεια

«Υπάρχει διαρροή πετρελαίου εκεί - είναι μια πιθανώς εκρηκτική κατάσταση, ένας κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ενεργοποιήσουμε τον Nord Stream 1 αύριο. Αλλά δε μας δίνουν τίποτα», τόνισε.

Παρ’ όλ’ αυτά δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό προς τη Γερμανία μόλις επιστρέψει στη Ρωσία από τις επισκευές η εν λόγω τουρμπίνα.

Η Ευρώπη σε ενεργειακό συναγερμό: Τα σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας

Τέλος προδίκασε ότι ο προϋπολογισμός της Ρωσίας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα, καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν.

«Το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω», υποστήριξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top