Ελονοσία: Νέο αποτελεσματικότερο εμβόλιο κατά της θανατηφόρας ασθένειας 

Τι έδειξαν οι δοκιμές - Πότε ξεκινά η διαδικασία έγκρισης

Εμβολιασμοί κατά της ελονοσίας στην Κένυα όταν ο ΠΟΥ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου - βίντεο από ΑΡ

Ένα νέο και πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία όπως επισημαίνει η επιστημονική ομάδα που εργάστηκε για την ανάπτυξή του.

Σημειώνεται ότι η ομάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο τον επόμενο χρόνο, δεδομένου ότι οι δοκιμές έδειξαν έως και 80% προστασία έναντι της θανατηφόρας ασθένειας. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το εμβόλιο θα είναι οικονομικά προσβάσιμο και έχουν ήδη συνάψει συμφωνία για την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως.

Ελονοσία: Ιστορική στιγμή η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον ΠΟΥ

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να νικήσουν την ελονοσία που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ωστόσο πρόκειται για μια πολύπλοκη ασθένεια που μέχρι τώρα είχε δυσκολέψει την επιστημονική κοινότητα. Η φιλανθρωπική οργάνωση «Όχι πια ελονοσία» ανέφερε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να φανεί σωτήριο και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των παιδιών που καθημερινά πεθαίνουν από ελονοσία. 

Παιδάκι στην Αφρική εμβολιάζεται κατά της ελονοσίας / AP

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από ένα χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε το «πράσινο» φως για το πρώτο εμβόλιο – το οποίο αναπτύχθηκε από τον φαρμακευτικό κολοσσό GSK και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην Αφρική. Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα της Οξφόρδης ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε είναι πιο αποτελεσματικό. Δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε 409 παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο, με τα αποτελέσματά να δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases και δείχνουν ότι οι τρεις αρχικές δόσεις που εφαρμόζονται και η αναμνηστική δόση που ακολουθεί ένα χρόνο μετά, παρέχουν έως και 80% προστασία. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι τα καλύτερα δεδομένα στον τομέα αυτό με οποιοδήποτε εμβόλιο ελονοσίας», δήλωσε ο καθηγητής Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο πιο αποτελεσματικό εμβόλιο / AP

Η ομάδα πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μιας μεγαλύτερης δοκιμής που θα πραγματοποιηθεί σε 4.800 παιδιά και αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Ιστορική στιγμή: Ο ΠΟΥ ενέκρινε τον εμβολιασμό παιδιών για την ελονοσία

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 400.000 άνθρωποι από ελονοσία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top