Ουκρανία: Εξήχθησαν πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά

Από τις αρχές Αυγούστου

Ειδικοί επιθεώρησαν το πλοία με τα σιτηρά από την Ουκρανία - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων STAR

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, από τις αρχές Αυγούστου έχουν εξαχθεί πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις αφότου κλείστηκε η συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.

Ουκρανία: Τρία πλοία φορτωμένα με σιτηρά απέπλευσαν σήμερα  

Συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στην Τουρκία, δυνάμει της συμφωνίας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, που η Ρωσία βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.

Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη

Χθες Τρίτη το Brave Commander, φορτηγό πλοίο μισθωμένο από τον οργανισμό, αναχώρησε για το Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, μεταφέροντας σιτηρά που προορίζονται για την Αιθιοπία. Μέχρι τώρα, έχουν εξαχθεί 560.000 τόνοι σιτηρών.

Στα τέλη Ιουλίου, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας στις εγγυήσεις όσον αφορά τη διάνοιξη θαλάσσιας οδού για να επιτραπεί η Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει αγροτοδιατροφικά προϊόντα μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

ΟΗΕ: Αποπλέουν τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top