Βρετανία: Ηχητικό ντοκούμεντο «καίει» τη Λιζ Τρας

Ακούγεται να αποκαλεί «τεμπέληδες» τους Βρετανούς

«Hasta la vista, baby», ήταν  ο αποχαιρετισμός αλά Terminator του Μπόρις Τζόνσον / AP Video

Σύννεφα σκιάζουν την προεκλογική εκστρατεία της Λιζ Τρας, η οποία μέχρι τώρα φάνταζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην Downing Street. Σε ηχητικό ντοκούμεντο που ήρθε στη δημοσιότητα ακούγεται να μιλά απαξιωτικά για τους Βρετανούς. 

Το ηχητικό ντοκουμέντο δημοσίευσε ο Guardian και σε αυτό η Λιζ Τρας ακούγεται να λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν περισσότερη σκληρή δουλειά. 

Η καταγραφή έχει γίνει την περίοδο που η Τρας ήταν το Νο2 του υπουργείου Οικονομικών. 

Liz Truss

Η Liz Truss

Η Τρας, η οποία προηγείται με 22 μονάδες διαφορά του Ρίσι Σούνακ, στο ηχητικό ντοκουμέντο άφηνε να εννοηθεί ότι δεν φαινόταν να υπάρχει μεγάλη επιθυμία να αλλάξει η εργασιακή κουλτούρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο ευημερούμενο, ενώ δεν είχε διστάσει να επιτεθεί κατά των Βρετανών εργαζομένων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται περισσότερο σπρώξιμο». 

Βρετανία: Διακόπηκε το ντιμπέιτ – Κατέρρευσε on air η δημοσιογράφος

«Οι Βρετανοί εργαζόμενοι παράγουν λιγότερα ανά ώρα από ό,τι … και αυτό είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων και εφαρμογών. Αν κοιτάξετε την παραγωγικότητα, είναι πολύ, πολύ διαφορετική στο Λονδίνο από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά βασικά… αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά είναι εν μέρει θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς, νομίζω. Είναι η εργασιακή κουλτούρα, βασικά. Αν πάτε στην Κίνα είναι αρκετά διαφορετικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω», ακούγεται να λέει η Τρας.

«Υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα της βρετανικής εργασιακής κουλτούρας. Ουσιαστικά, αν πρόκειται να γίνουμε μια πλουσιότερη και πιο ευημερούσα χώρα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι να το αλλάξουν αυτό», επεσήμανε ακόμη.

Μ. Βρετανία: Τα γραφεία στοιχημάτων «ποντάρουν» σε Λιζ Τρας

«Στη Βρετανία υπάρχει ένα μικρό θέμα σχετικά με την επιθυμία για εύκολες απαντήσεις. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου σχετικά με τις εκλογές και ό,τι προηγήθηκε και το δημοψήφισμα – λέμε ότι όλη η Ευρώπη είναι αυτή που προκαλεί αυτά τα τεράστια προβλήματα… όλοι αυτοί οι μετανάστες προκαλούν αυτά τα προβλήματα. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να συμβεί είναι περισσότερο… περισσότερο σπρώξιμο. Δεν είναι ένα δημοφιλές μήνυμα», κατέληξε.

Ανάλογα σχόλια είχε συμπεριλάβει και στο βιβλίο Britannia Unchained, το οποίο είχε συνυπογράψει το 2012, όταν ήταν νέα βουλευτής και προσπαθούσε να αφήσει το στίγμα της ως νεοθατσερικιά. 

Πάντως η ίδια κατά τη διάρκεια του πρώτου τηλεοπτικού debate για την ηγεσία των Συντηρητικών, αρνήθηκε ότι είχε γράψει το συγκεκριμένο κεφάλαιο και κατηγόρησε τον συνάδελφό της Ντόμινικ Ράαμπ, που έγραψε μαζί της -και με μερικούς ακόμα βουλευτές των Συντηρητικών- το βιβλίο. 

«Hasta la vista, baby»: O αποχαιρετισμός αλά Terminator του Μπόρις Τζόνσον

«Κάθε συγγραφέας έγραψε ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Ο Ντόμινικ Ράαμπ έγραψε αυτό το κεφάλαιο», είπε στην παρουσιάστρια του BBC. Αργότερα ο Ντόμινικ Ράαμπ ισχυρίστηκε ότι οι συγγραφείς είχαν αναλάβει «συλλογική ευθύνη» για το βιβλίο, προσθέτοντας ότι η Τρας πρέπει «να εξηγήσει γιατί άλλαξε την άποψή της».

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε, η Τρας ισχυρίστηκε ότι το νόημα του βιβλίου είχε διαστρεβλωθεί κατά την κυκλοφορία του πριν από μια δεκαετία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θεωρούσε ότι το απόσπασμα είχε παρουσιαστεί λανθασμένα.

Το Λονδίνο είχε το 2020 το υψηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας από κάθε άλλη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, με παραγωγή ανά ώρα πάνω από 50% υψηλότερη από τη μέση τιμή, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Ωστόσο, αυτό πιστεύεται ευρέως ότι είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στην πρωτεύουσα, της υψηλότερης ενασχόλησης με την έρευνα και την ανάπτυξη, του μεγέθους των επιχειρήσεων και του επιπέδου των εξαγωγών, αλλά και της υποδομής μεταφορών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top