ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ερευνάται για κατασκοπεία

Το FBI κατέσχεσε απόρρητα έγγραφα από την έπαυλή του

Έφοδο στο σπίτι του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, έκαναν πράκτορες του FBI, οι οποίοι αφαίρεσαν 11 σετ απόρρητων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητα και θα έπρεπε να βρίσκονται μόνο σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το FBI πήρε περίπου 20 κιβώτια με αντικείμενα κατά τη διάρκεια της έρευνας τη Δευτέρα.

Τραμπ: 'Εγγραφα για πυρηνικά όπλα έψαχνε το FBI - Αποκάλυψη Washington Post

Ανάμεσα στη λίστα με τα κατασχεθέντα αντικείμενα βρίσκονται δέσμες φωτογραφιών, χειρόγραφο σημείωμα, πληροφορίες για τον «πρόεδρο της Γαλλίας» και άλλα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το FBI πήρε περίπου 20 κιβώτια με αντικείμενα κατά τη διάρκεια της έρευνας τη Δευτέρα / AP

Ο κατάλογος των εγγράφων, που βρέθηκαν στην έπαυλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται σε ένα επτασέλιδο έγγραφο που περιλαμβάνει επίσης το ένταλμα για την έρευνα των χώρων που χορηγήθηκε στο FBI από τον δικαστή Bruce Reinhart, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ.

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ μετά την έρευνα στο σπίτι του Τραμπ

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην αίτηση για έκδοση εντάλματος έρευνας, ανέφερε στον αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστή ότι έχει λόγους να πιστεύει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ  παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας, έναν νόμο που απαγορεύει την κατοχή ή τη διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Ντόναλντ Τραμπ: Έφοδος του FBI στην έπαυλή του στη Φλόριντα

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Fox News, το ένταλμα έρευνας έδωσε την εξουσία στους πράκτορες έτσι ώστε να κατάσχουν  «όλα τα έγγραφα και αρχεία που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία, λαθραία αντικείμενα, καρπούς εγκλήματος ή άλλα αντικείμενα που κατέχονται παράνομα» κατά παράβαση του κώδικα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων με σήμανση διαβάθμισης και προεδρικών αρχείων που δημιουργήθηκαν μεταξύ 20 Ιανουαρίου 2017 και 20 Ιανουαρίου 2021».

Το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα

Το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα / AP

«Άκρως απόρρητο» (Top Secret) είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης και αφορά τις πιο σημαντικές πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια. Συνήθως, τέτοια έγγραφα φυλάσσονται σε ειδικές κρατικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εθνική ασφάλεια.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει τον εσφαλμένο χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, όπως τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση του.

Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος - επί θητείας του στον Λευκό Οίκο - είχε αυστηροποιήσει τις ποινές, μετατρέποντάς το σε κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 5 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top