Πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια: Πλησιάζει το εθνικό πάρκο η φωτιά

Χιλιάδες στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη

Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Επικίνδυνα πλησιάζει το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι η φωτιά που καίει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη, μπουλντόζες και ομάδες πυροσβεστών αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που εξαπλώνεται γρήγορα δυτικά του εθνικού πάρκου Γιοσέμιτι.

Καλιφόρνια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλης φωτιάς

Τροφοδοτούμενη από την ακραία ζέστη και την ξηρασία στα δάση και τις θαμνώδεις εκτάσεις, η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή, έχει ήδη αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η φωτιά έχει κάψει πάνω από 63.000 στρέμματα, περισσότερα από τη μισή έκταση του Παρισιού, και καίει ανεξέλεγκτη, παρά τις δραματικές προσπάθειες των αρχών.

Περίπου 3.800 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ιαπωνία: Έγινε έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν ότι έχουν από νωρίς αποστείλει ενισχυμένες ομάδες πυρόσβεσης, αλλά η πυρκαγιά προόδευσε με τέτοιον τρόπο που ξεπέρασε τις μέγιστες προσπάθειες που κατέβαλλαν.

Φωτιες στην Καλιφόρνια

Η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, όπου βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες και γηραιότερες σεκόγιες στον κόσμο / ΑΡ

«Η πυρκαγιά μας ξεπέρασε. Ούτε να της επιτεθούμε με τα μέσα που διαθέταμε δεν μπορούσαμε. Στην σταδιοδρομία μου, δεν έχω δει πυρκαγιά να εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο», υπογράμμισε ο Τζάστιν Μακόμπ, αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνιας.

Στο Γιοσέμιτι, που βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από την Κομητεία Μαριπόζα, βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες και γηραιότερες σεκόγιες στον κόσμο.

Τα δέντρα αυτά είχαν απειληθεί κι από άλλη δασική πυρκαγιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τα σώσουν. Τα αίτια της πυρκαγιάς εξακολουθούν να ερευνώνται.

Περισσότερες από δύο δεκαετίες ξηρασίας και αυξανόμενων θερμοκρασιών έχουν καταστήσει την Καλιφόρνια περισσότερο ευάλωτη από ποτέ στις δασικές πυρκαγιές, με το 2020 και το 2021 να αποτελούν τις δύο πιο καταστροφικές χρονιές. Τα δύο αυτά έτη κάηκαν περισσότερα από 27,5 εκατομμύρια στρέμματα, περιοχή μεγαλύτερη από τη Ρουάντα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top