ΕΕ: Στρέφεται νομικά κατά της Μ. Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

«Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο»

ΕΕ unsplash

Η Κομισιόν κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές λύσεις για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο λόγος που ενεργοποιείται η διαδικασία είναι επειδή το ΗΒ δεν συμμορφώνεται με σημαντικά μέρη του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, δεν το έχει πράξει. Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στόχος αυτών των διαδικασιών επί παραβάσει είναι η αποκατάσταση της συμμόρφωσης με το πρωτόκολλο σε ορισμένους βασικούς τομείς στους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το έχει εφαρμόσει σωστά - με απώτερο στόχο την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ.

Παράλληλα, η Επιτροπή παρέχει σήμερα πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές λύσεις που πρότεινε τον Οκτώβριο του 2021 για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Τα έγγραφα θέσεων που δημοσιεύονται σήμερα εξηγούν πώς μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά η κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ασχοληθεί σοβαρά και εποικοδομητικά με αυτές τις προτεινόμενες λύσεις. Ως συνήθως, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε στενή συνεργασία και συνεχή διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Βρετανία: 200.000 Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω Brexit και πανδημίας

Η διευθέτηση που έφερε το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς του συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα απειλούσε την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος στην τριακονταετία των Troubles. Καθώς είναι προφανές ότι κάπου θα έπρεπε να ορισθεί το σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου το τοποθέτησαν στην θάλασσα που χωρίζει την Βρετανία από την Βόρεια Ιρλανδία.

«Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται νομικό για να μάθει κανείς ότι η μονομερής μεταβολή μίας συμφωνίας είναι λάθος». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top