Βρετανία: Πρόταση μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον

Θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε παραίτηση αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης - Βίντεο από ΣΚΑΙ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ενώ αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης θα απομακρυνθεί από το πόστο του και θα αντικατασταθεί σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής 1922.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η φαντασμαγορική γιορτή για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι ανέφερε σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις ότι «Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε».

«Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου-- αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω,» συμπλήρωσε.

Χάος στη Βρετανία: Ακυρώνεται η μία πτήση μετά την άλλη

«Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα», κατέληξε.

Αγγλία: Ο Τζόνσον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων για εξηγήσεις


Πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ σε αίθουσα του κοινοβουλίου. Οι συντηρητικοί βουλευτές θα αποφασίσουν για την τύχη του πρωθυπουργού και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί άμεσα.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει το 50% συν μία ψήφο - δηλαδή 180 - η εξουσία του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επί έναν χρόνο. Αν χάσει, θα ξεκινήσει η κούρσα για την αντικατάστασή του.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μία οριακή νίκη στην ψηφοφορία θα πλήξει περαιτέρω το κύρος του βρετανού πρωθυπουργού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top