Ερντογάν: «Όσο είμαι Πρόεδρος, δε θα μπει στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία»

Επίθεση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από τον Τούρκο Πρόεδρο

O Toύρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν

«Όσο είμαι πρόεδρος, δε θα πούμε ‘’ναι’’ για να μπουν στο ΝΑΤΟ χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν στη σκιά των συνομιλιών με Φιλανδία και Σουηδία, σύμφωνα με το TRT Haber. 

«Δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο» οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, όπως επισημαίνει η Άγκυρα, η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει με ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που έκανε στην πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζαν. 

Ερντογάν: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει με όσους μας βλέπουν σαν εχθρούς»

Οι δηλώσεις Ερντογάν φανερώνουν ότι η Τουρκία επιμένει στις ενστάσεις της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας ως κύριο επιχείρημα ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες υποθάλπουν ανθρώπους που σχετίζονται με το PKK και άλλες οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές». 

Το 2019, οι δύο χώρες μπλόκαραν εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, οπότε η Άγκυρα έχει ακόμα ένα σοβαρό λόγο για να επιμένει στη μη ένταξη των συγκεκριμένων χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, αλλά οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει με τη δική της αστυνομία.», σχολίασε ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας. 

Διεθνοποιεί τις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας ο Μητσοτάκης  

Παρόλο που πηγές του Reuters είχαν αναφερθεί σε μικρή πρόοδο στις συνομιλίες των χωρών, η Άγκυρα εμμένει τελικά στη στάση της να αρνείται την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν τα σχέδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας. 

«Δεν είναι ειλικρινείς. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, αναφορικά με χώρες που υποστηρίζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας», δήλωσε ο Ερντογάν. 

«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων», ανέφερε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης στη Βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς;», τόνισε.

Κρίση και με την Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο χαρακτήρισε ως «ακατάλληλο συνομιλητή». Όπως σχολίασε ο Ερντογάν η εκστρατεία της Ελλάδας «όχι μαχητικά στην Τουρκία» πυροδότησε την κατάσταση και ήταν ένα εκ των ζητημάτων που επιδείνωσε τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Επίθεση και κατά Κ. Μητσοτάκη κάνει ο Ερντογάν

«Είμαστε φίλοι με αυτούς που μας δείχνουν τη φιλία τους. Επίσης κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε όσους μας θεωρούν εχθρούς», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος πετώντας ξεκάθαρες αιχμές στον κ. Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δε θα κάνουμε διάλογο με το παράνομο και ανιστόρητο

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, "ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας", θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», είπε ακόμη ο Ερντογάν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top