Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, αλλά με εξαιρέσεις

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters

Συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι 27 Ευρωπαϊκών χωρών σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η συνάντηση έγινε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου οι 27 ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η νέα δέσμη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα πρέπει να καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση το αργό πετρέλαιο, που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Σύνοδος Κορυφής: Τι μέτρα θα ζητήσει η Ελλάδα για ρεύμα και φυσικό αέριο

Επιπλέον, το προσχέδιο θα επιβεβαιώνει τη συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές θαλάσσιες αγορές πετρελαίου και την εξαίρεση των εισαγωγών μέσω αγωγών σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Όμως, πιθανόν οι ηγέτες να μην καταλήξουν σε αυτή τη συμβιβαστική λύση ενώ αντιθέτως να ζητήσουν από τους εκπροσώπους των χωρών να βρουν μια άλλη λύση που θα εξασφαλίσει το δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών που προμηθεύονται ακόμη ρωσικό πετρέλαιο και αυτών που έχουν αποκοπεί από αυτό.

Ακόμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν στην επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου όμως ενδεχομένως να επιβάλουν στην Κομισιόν να εξετάσει το θέμα.

Αποκαλυπτικό έγγραφο: «H Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει αποθέματα τροφίμων»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κηρύξουν για ακόμα μια φορά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και θα συζητήσουν πώς να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει από τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα θα συμφωνήσουν σε πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 9 δις ευρώ ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να διατηρήσει την κυβέρνησή της και να πληρώσει τους μισθούς για περίπου δύο μήνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top