Ξαφνική επικοινωνία Ερντογάν με Φινλανδία και Σουηδία για το ΝΑΤΟ

«Παρέμβαση» Στόλτενμπεργκ για τις ανησυχίες της Τουρκίας

Ξαφνική επικοινωνία Ερντογάν με Φινλανδία και Σουηδία για το ΝΑΤΟ - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (21/5/22)

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Σουηδία «να σταματήσει να στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις», σε επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό της χώρας. Τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου και με τον Γενς Στόλτενμπεργκ

O Ερντογάν μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την κάλεσε το Σάββατο «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις», στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Σουηδή πρωθυπουργό από την έναρξη της ανοιχτής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

πρωθυπουργός Σουηδίας - ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον - AP Image

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ». 

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στη Σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν ήταν προγραμματισμένη.

Επικοινωνία Ερντογάν - Στόλνενμπεργκ: «Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης»

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Γενς Στοντενμπεργκ

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ - AP Image

Επικοινωνία Ερντογάν και με τον Φινλανδό πρόεδρο - «Οι δυο χώρες θα δεσμευτούν για την ασφάλειά τους»

Ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, του είπε ότι δεν είναι στο πνεύμα της Συμμαχίας να αγνοεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συνιστούν απειλή για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ .

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Άγκυρα αναμένει σεβασμό και στήριξη για τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανήρτησε στο Twitter: «Τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται».

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν αντιτίθεται στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα απο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Αγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top