Η Σανγκάη ανακοίνωσε «μηδέν κρούσματα» αλλά συνεχίζει το lockdown

Οι αρχές λένε πως τα μαγαζιά ανοίγουν, αλλά οι πολίτες ανησυχούν

Η Σανγκάη ανακοίνωσε σήμερα ότι «νίκησε την πανδημία» αφού «δεν καταγράφονται πλέον κρούσματα στην κοινότητα», μια ανακοίνωση που προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια πολλών χρηστών του διαδικτύου, καθώς μεγάλο μέρος των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης παραμένουν σε lockdown. 

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα κορωνοϊού εδώ και δύο χρόνια. Είναι παράλληλα η μοναδική μεγάλη πόλη με έντονη οικονομική δραστηριότητα που παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει για την ανάσχεση της covid-19. 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πολεμήσει τα κρούσματα με τη βοήθεια του στρατού

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα της επιδημίας που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού οι αρχές της Σανγκάης επέβαλαν στο σύνολο των κατοίκων της πόλης αυστηρό lockdown στις αρχές Απριλίου. 

Όμως τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι, ακόμα και στον ανεφοδιασμό τους με τρόφιμα, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν αντιπαραθέσεις με τις αρχές. 

Η Σανγκάη ανακοίνωσε «μηδέν κρούσματα» αλλά συνεχίζει το lockdown

«Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο επίπεδο μηδενικής covid στην κοινότητα στο σύνολο των 16 περιοχών της Σανγκάης», δήλωσε σήμερα ο Ζάο Νταντάν, υποδιευθυντής των υπηρεσιών υγείας της πόλης. 

Τα περίπου 1.000 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν όλα σε κέντρα καραντίνας και όχι στον γενικό πληθυσμό. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σανγκάη είχε ανακοινώσει μόλις 77 κρούσματα στην κοινότητα, το προηγούμενο 24ωρο. 

Σανγκάη: «Υπό έλεγχο» ο κορωνοϊός, αλλά παραμένει το αυστηρό lockdown

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ήδη από την Κυριακή το «σταδιακό» άνοιγμα των καταστημάτων ήδη από αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να δώσουν άλλες διευκρινίσεις. 

Συγκεχυμένες πληροφορίες για το αν καταργείται το lockdown στη Σανγκάη 

Σύμφωνα με τη δημαρχία, μόνο 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν σε καθεστώς αυστηρού lockdown και τους απαγορεύεται να βγουν από τα διαμερίσματά τους ή το κτίριο κατοικιών όπου διαμένουν. 

Σανγκάη: Παράταση του σκληρού lockdown - Απίστευτη η απελπισία των κατοίκων

Οι χρήστες του διαδικτύου όμως εκτιμούν ότι ο αριθμός των κατοίκων που παραμένει σε αυστηρό lockdown είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα. 

Σε κάποιες περιοχές της πόλης όμως είναι εμφανές ότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. 

Η Σανγκάη ανακοίνωσε «μηδέν κρούσματα» αλλά συνεχίζει το lockdown- 2

Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα εικόνες από ένα πλήθος ανθρώπων που έκαναν ουρά σε έναν από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Σανγκάης, καθώς τα τραίνα έχουν αρχίσει και πάλι να κυκλοφορούν. 

Ωστόσο, οι κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να βγουν από αυτή παρά μόνο αν λάβουν ειδική άδεια και υποβληθούν σε πολλά τεστ για τον κορωνοϊό. 

Η Κίνα δε φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει την πολιτική της έναντι στον κορωνοϊό παρά το οικονομικό κόστος. 

Στο Πεκίνο οι αρχές υποβάλουν σε καθημερινά τεστ μεγάλο μέρος των 22 εκατομμυρίων κατοίκων της, οι οποίοι εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην πόλη αυστηρό lockdown όπως αυτό της Σανγκάης. 

Στην κινεζική πρωτεύουσα καταγράφονται καθημερινά μερικές δεκάδες νέα κρούσματα, αλλά ήδη οι αρχές έχουν κλείσει εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια, πάρκα και αθλητικά κέντρα, ενώ έχουν επιβάλει την τηλεργασία
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top