Φυσικό άεριο: Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για τις πληρωμές στη Gazprom

Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες - Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Το θρίλερ με το ρωσικό αέριο συνεχίζεται και αύριο θα υπάρξει μια πολύ σημαντική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να φανεί πώς θα πληρώνεται η Gazprom από τις ευρωπαϊκές εταιρίες. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Γιώργου Ευγενίδη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα, ώστε να γίνουν οι πληρωμές στην Gazprom, με φόντο τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία. 

Ο Σαρλ Μισέλ θα εγκαινιάσει σταθμό φυσικού αερίου μαζί με τον Μητσοτάκη

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το ζήτημα. Να συνεννοηθούν, δηλαδή, οι ευρωπαϊκές χώρες για έναν τρόπο πληρωμής που δε θα «θίγει» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Τα δεδομένα είναι τα εξής: η Ευρώπη δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην GazpromBank όπου γίνονται οι πληρωμές και με non paper της Κομισιόν έχει διαμηνυθεί στις χώρες ότι οι πληρωμές στη Ρωσία για αέριο επιτρέπονται. 

Πολιτικό το ζήτημα – Έτοιμες να πληρώσουν οι εταιρείες 

Άποψη των εταιριών είναι ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρίες σε ευρώ θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν, ασχέτως πώς το ποσό μετατρέπεται μετά σε ρούβλια. Εδώ, όμως, είναι το «κλειδί». Αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή φόρμουλα, το «πουλόβερ θα ξηλωθεί» και μια μετά την άλλη εταιρίες- κολοσσοί θα σπεύσουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση των προμηθειών από τη Ρωσία. 

To κυβερνητικό σχέδιο για τις πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία 

Από την Αθήνα, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι σε καμία περίπτωση δε θα τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top