Βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία: Σκουπίδια και σκόνη παντού

Σοκάρουν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Άγνωστοι βανδάλισαν την Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγιά Σοφιά

Νέες φωτογραφίες και βίντεο βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα το μνημείο της Αγίας Σοφίας, μετά την εκ νέου  μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος, το 2020.

Βανδαλισμό στην Αγιά Σοφιά καταγγέλλει το Υπουργείο Εξωτερικών

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σχόλια των χρηστών κατά των αρμόδιων τουρκικών Αρχών, που δεν μπορούν να προστατεύσουν το μνημείο, που συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο βανδαλισμός της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας στην οποία σήμερα αναφέρονται τουρκικά ΜΜΕ, στον απόηχο της καταγγελίας της τουρκικής Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης τη Μ. Τρίτη, που προκάλεσε αίσθηση.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για πράξη που «προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη» ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές «να πράξουν τα δέοντα, ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Βίντεο του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνει φθορές στους εσωτερικούς τοίχους του μνημείου, πίσω ακριβώς από την αυτοκρατορική πύλη, στην όψη της οποίας από τότε διακρίνονται σημάδια βανδαλισμού.

Ήδη η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε πως ξεκινάει έρευνα για τον βανδαλισμό και τον εντοπισμό του/των δράστη/ών, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ, ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

«Είναι πολύ λυπηρό θέαμα η καταστροφή της ιστορικής πύλης της Αγίας Σοφίας. Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν από τις κάμερες. Το θέμα πρέπει φτάσει στην Εισαγγελία, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 2863, αφού οι ζημιές αφορούν ιστορικό κτήριο 1ου βαθμού και προκλήθηκαν εσκεμμένα», σχολίασε ο Πολάτ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top