Μπουρλά: «Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο»

Τι είπε ο CEO της Pfizer για τον κορωνοϊό και την τέταρτη δόση

Αισιόδοξα μηνύματα μετέφερε στο 7o Φόρουμ Δελφών ο CEO Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του καρκίνου. «Με την τεχνολογία mRNA, τα επόμενα  χρόνια είναι πιθανό να δούμε και άλλα εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως για τον καρκίνο ή γενετικές ασθένειες», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες.

Τόνισε ότι στα δύο χρόνια πανδημίας, μάθαμε πάρα πολλά. «Συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας». Εξήγησε ότι στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα "αν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;». 

Μπουρλά για πανδημία: «Ο νέος κορωνοϊός δε θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια»

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορωνοιός δε θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια, εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν εξαληφθεί και αυτός δεν είναι από αυτούς. Σήμερα όμως έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», πρόσθεσε για την πανδημία του κορωνοϊού ο CEO της Pfizer.

Εκτίμησε ότι μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους θα πειστεί να εμβολιαστεί, ενώ την τέταρτη δόση δε θα την κάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι. Επομένως, πρόσθεσε, η προστασία θα είναι λιγότερη και επειδή τα μέτρα θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό διότι η κοινωνία το ζητάει επιτακτικά, οι μολύνσεις θα είναι περισσότερες. 

«Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες», είπε ο κ. Μπουρλά. Το ζητούμενο, επεσήμανε, είναι ένα εμβόλιο για την Covid-19, που να προστατεύει για έναν χρόνο. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σημείωσε εάν θα έρθει νέα μετάλλαξη και με ποιά χαρακτηριστικά. Εάν συνεχίσουμε με την "Όμικρον", τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή  μας βοηθούν να πάρουμε τη ζωή μας πίσω προς το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο κ. Μπουρλά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top