Δήμαρχος Μαριούπολης: Αφόρητη κατάσταση – Καταστράφηκε το 90% της πόλης 

«Ξεπεράσθηκε και το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής»

Μαριούπολη συντρίμμια

Η Μαριούπολη «ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, η οποία πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, χαρακτηρίζοντας «αφόρητη» την κατάσταση των περίπου 120.000 κατοίκων που παραμένουν ακόμη εκεί.

Μαριούπολη καταστροφή

Μαριούπολη: Καταστροφή μετά την πολιορκία των Ρώσων (AP)

Ουκρανία: Χιλιάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη

«Ξεπεράσαμε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής επειδή εδώ και πάνω από 30 ημέρες οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον θέρμανση, ούτε νερό, ούτε τίποτα», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ζαπορόζια. Η συνέντευξη δόθηκε μέσω βιντεοκλήσης για λόγους ασφαλείας, μολονότι ο δήμαρχος βρίσκεται πλέον σε μια πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε.

Συντρίμμια στη ΜαριούποληΣυντρίμμια στη Μαριούπολη (AP)

«Είναι πολύ σημαντικό να τους απομακρύνουμε όλους, η κατάστασή που βιώνουν δεν είναι επικίνδυνη, είναι αφόρητη. Προσπαθούμε να συντονιστούμε με διάφορους εταίρους» για να εκκενώσουμε την πόλη, πρόσθεσε.

Επικοινωνία Δένδια με ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ερυθρό Σταυρό για τη Μαριούπολη  

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να καταπολεμήσουμε την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης και του ρωσικού στρατού», σχολίασε εξάλλου, καταγγέλλοντας μια απόπειρα «δυσφήμισης» των ουκρανικών αρχών στους συμπολίτες του. «Προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους ότι τους εγκαταλείψαμε και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να τους σώσει, για να τους στείλει βοήθεια ή να επιχειρήσει να τους απομακρύνει. (Οι  Ρώσοι) απομόνωσαν και περικύκλωσαν την πόλη με τον στρατό τους και οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν πληροφορίες από την κυβέρνησή μας, δεν έχουν πια σύνδεση στο διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο Μποϊτσένκο. 

Μαριούπολη: Πομπή 45 λεωφορείων για την απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού

Από τις 13 Μαρτίου «απομακρύναμε περισσότερους από 100.000 κατοίκους από τη Μαριούπολη και θα συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε.

Τα μέλη μιας ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που συνελήφθησαν την Δευτέρα σε μια ζώνη που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στα δυτικά της Μαριούπολης «αφέθηκαν ελεύθερα τη νύχτα» ανέφερε εξάλλου σήμερα ένας εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού. Η ομάδα αυτή προσπαθεί από την Παρασκευή να φτάσει στη Μαριούπολη για να βοηθήσει στην εκκένωση. 

Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90% και το 40% των υποδομών της είναι αδύνατον να επιδιορθωθεί, είπε την Δευτέρα ο Μποϊτσένκο, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top