ΝΑΤΟ: Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά όπλα στο εδαφός τους

Ανάμεσά τους και δύο χώρες κοντά στην Ελλάδα

Το θερμόμετρο στην Ουκρανία ανεβαίνει επικίνδυνα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μιλάει ανοιχτά για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί η Ρωσία την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος χημικού πολέμου. 

Οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών θέτουν σε συναγερμό ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, πυρηνικά όπλα φαίνεται ότι υπάρχουν και σε ευρωπαϊκά εδάφη, πολλά από τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε χώρες πολύ κοντά στην Ελλάδα. 

«Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά αν...» - Τι απαντά ο εκπρόσωπος Πούτιν

Ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν στο έδαφος τους πυρηνικά όπλα, στη γειτονιά μας είναι η Τουρκία, η οποία τα διατηρεί στη βάση του Ιντσίρλικ και η Ιταλία. Ακόμα, πυρηνικά έχουν αποθηκευτεί σε βάσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Πρόκειται για όπλα τα οποία είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Μετά το πέρας εκείνης της περιόδου παρέμειναν σε μεγάλες υπόγειες κρύπτες σε στρατιωτικά αεροδρόμια του ΝΑΤΟ. Η χρήση τους υπόκειται σε ένα ειδικό σύστημα. Σε καιρό ειρήνης φυλάσσονται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Όμως σε καιρό πολέμου πρέπει να υπάρξει και έγκριση από τη χώρα φιλοξενίας για να χρησιμοποιηθούν. Στην Ευρώπη υπάρχουν πυρηνικές δυνάμεις. Είναι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες  έχουν στην κατοχή τους πάνω από 500 πυρηνικές κεφαλές.  

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top