SWIFT: «Η αποσύνδεση της Ρωσίας ίσως σταματήσει τον πόλεμο» λένε οι ΗΠΑ

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία;

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται αποφασισμένες να αποβάλλουν τη Ρωσία τις επόμενες μέρες από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία;

Σε ισχύ από την ΕΕ το β΄ πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στις ΗΠΑ, η μητέρα των κυρώσεων, η αποσύνδεση της Μόσχας από το Παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβάνεται σε ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων που περιμένει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν. 

Το σύστημα SWIFT είναι η κοινή γλώσσα που μιλούν όλες οι τράπεζες για την εκτέλεση διεθνών εμβασμάτων. Στην αμερικανική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η αποσύνδεση από το εν λόγω σύστημα μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, καθώς ο Πούτιν δε θα μπορεί να ολοκληρώσει την επέμβαση που ξεκίνησε στην Ουκρανία, με το 70% του τραπεζικού του συστήματος ακρωτηριασμένο. Επίσης, δεν θα έχει πρόσβαση στα 645 δις δολάρια που σύμφωνα με τους Αμερικανούς είχε βάλει στην άκρη γι᾽αυτόν τον καλά προμελετημένο πόλεμο.  

Ουκρανία: Έξι οι Έλληνες ομογενείς που έπεσαν νεκροί από βομβαρδισμούς

Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. 

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα», δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ουκρανία: Η συγκλονιστική στιγμή πυροβολισμών κοντά στο ελληνικό προξενείο

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Λευκός Οίκος παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία αρχηγού κράτους ενώ βάζει και ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον Ρώσο πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, την ώρα που η Ουάσιγκτον δίνει ακόμα 350 εκ. δολάρια στο Κίεβο για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλωσορίζει κινήσεις για να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το SWIFT  

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ουκρανία: Άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο στις εκκλησίες - Νέο μήνυμα Ζελένσκι

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι' αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας... Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού - το SWIFT... Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top