ΝΑΤΟ: «Θα αναπτύξουμε περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη»

«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση»

Την έναρξη της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ την Παρασκευή  25 Φεβρουαρίου 2022.

Χιλιάδες Τσετσένοι «εκτελεστές» στην Ουκρανία - Γιατί τους έστειλε ο Πούτιν

«Η Ρωσία κατέστρεψε την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις προσπάθειές μας να βρούμε μια διπλωματική λύση. Η Μόσχα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη σκόπιμη, εν ψυχρώ και μακροχρόνια προγραμματισμένη εισβολή», ανέφερε στα εναρκτήρια σχόλια του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έγινε δυνατή με τη βοήθεια της Λευκορωσίας και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που έχει επιλέξει.

Εν εξάλλω ο Πούτιν: Καλεί τους Ουκρανούς να ρίξουν την κυβέρνησή τους

«Αυτή η από καιρό σχεδιασμένη επίθεση στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη, ειρηνική και δημοκρατική χώρα, είναι βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη. Λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή που προκάλεσαν οι ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει κλονιστεί ριζικά. Ο κόσμος θα καταστήσει τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία, υπεύθυνες για τις ενέργειές τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα αυτή την ασυνείδητη επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες του ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση»

Παράλληλα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιρρίπτουν ευθέως τις ευθύνες στη Ρωσία, η οποία «έχει απορρίψει τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου που της έχει επανειλημμένα προσφερθεί από το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους».

Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν, επίσης, κατάφωρη απόρριψη των αρχών που κατοχυρώνονται στην Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: η Ρωσία είναι αυτή που έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει της Πράξης. Η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια. Στη Ρωσία έχουν ήδη επιβληθεί μαζικές και άνευ προηγουμένου κυρώσεις», υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Ακόμα, το ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους αρμόδιους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα συμμετείχαν σήμερα στη συνεδρίαση η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας και με τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τώρα την πατρίδα του. Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και εκτοπίστηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και με τις οικογένειές τους. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο σε όλες τις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας.  Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και καλούμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων. Αυτή η θέση αρχών δεν θα αλλάξει ποτέ», τονίζεται.

Προειδοποιεί, δε, ότι υπό το πρίσμα των ενεργειών της Ρωσίας, θα αντλήσει όλες τις απαραίτητες συνέπειες για την αποτροπή και την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι έχουν πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ. Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σειρά έκτακτων περιστατικών και να διασφαλίσουμε το έδαφος της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση των δυνάμεων αντίδρασής μας. Πραγματοποιούμε τώρα σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αναπτύξεις δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες αναπτύξεις για να διασφαλίσουμε ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε ολόκληρη τη Συμμαχία, τώρα και στο μέλλον. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακούμενα».

«Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον είναι ακλόνητη. Στεκόμαστε ενωμένοι για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων. Η ελευθερία θα νικά πάντα την καταπίεση», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top