Ουκρανία: Το μυστικό σχέδιο του Πούτιν - Πού το πάει ο Ρώσος πρόεδρος;

Στόχος η «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου

Με την πυραυλική επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να αιφνιδιάσει, παρότι η Δύση είχε προβλέψει το στρατιωτικό χτύπημα. Έλληνες και ξένοι αναλυτές αποκρυπτογραφούν τα σχέδια του και προβλέπουν τα επόμενα βήματα της Μόσχας στην πολεμική σκακιέρα.

Ουκρανία: «Δε θα παραδοθώ» - «Όχι» Ζελένσκι να παραδώσει τη χώρα υπό όρους

Το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν έχει στόχο και να προσαρτήσει την περιοχή του Ντονμπάς, κατεβαίνοντας ως την Κριμαία ή στοχεύει καταλαμβάνοντας τα εδάφη ως τον Δνείπερο ποταμό, να ελέγξει την κυβέρνηση στο Κίεβο, οδηγώντας στην κατάρρευση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ζελένσκι: «Δεν ξέρω για πόσο θα υπάρχει η χώρα μου. Φοβάμαι για τη ζωή μου»

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης και ο αντιστράτηγος Ιωάννης Μπαλτζώης, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του Star με τον Γιώργο Ευγενίδη, αποκρυπτογράφησαν τα ρωσικά σχέδια.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ

«Εφαρμόζει ένα καινούργιο δόγμα. Είναι του στρατηγού Γερασίμοφ που είναι μιας νέας μορφής πόλεμος, κάνει αυτό το οποίο δεν περιμένεις. Νομίζεις ότι θα καθίσει στο τραπέζι, κάνει κάποιες ενέργειες και ξαφνικά εφαρμόζει αυτήν την τακτική, η οποία πραγματικά κάθε φορά μας πιάνει αδιάβαστος», ανέφερε ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης.

«Το 2014 ο Ομπάμα τον απέτρεψε να φτάσει μέχρι τον Δνείπερο. Τώρα θα προσπαθήσει να το κάνει, και θα προσπαθήσει να κλείσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στην Αζοφική», υπογράμμισε ο καθηγητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

πόλεμος στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Στόχος της Ρωσίας είναι να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

πόλεμος στην Ουκρανία - εισβολή των Ρώσων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, ένα σενάριο που κυκλοφορεί μεταξύ παρατηρητών των ρωσο-ουκρανικών εξελίξεων είναι ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει να επαναφέρει στην εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έφυγε κακήν κακώς πριν από οκτώ χρόνια από τη χώρα, εν μέσω σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την απόφασή του να ακυρώσει συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ και επαναφοράς της στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ίδια αυτή θεωρία, που παρουσιάζει το Politico, ο Γιανουκόβιτς και / ή άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων του Μαϊντάν. 

πόλεμος Ουκρανία - Κίεβο

Τα πυρηνικά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η ρωσική πολεμική μηχανή με 900.000 στρατιώτες είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον ουκρανικό στρατό των 200.000. Έχει 12.400 ρωσικά τανκς απέναντι σε 2.600 ουκρανικά. Στον αέρα, η ρωσική υπέροχή είναι πολλαπλάσια: με 544 επιθετικά ελικόπτερα την ώρα που οι Ουκρανοί διαθέτουν μόνο 34.  Και με 1.510 μαχητικά αεροσκάφη απέναντι στα 100 της Ουκρανικής Πολεμικής αεροπορίας.

Πού το πάει, όμως, ο Ρώσος πρόεδρος; «Δε νομίζω πως ενδιαφέρεται ο Πούτιν και κανένας Πούτιν για την στρατιωτική κατοχή μιας χώρας, όπως είναι η Ουκρανία. Θα μπορούσε κάλλιστα να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα, τα συμφέροντα όπως τα αντιλαμβάνεται το καθεστώς Πούτιν, με τη δορυφοροποίηση της Ουκρανίας», ανέφερε ο καθηγητής διεθνούς δικαίου, Μίλτος Σαρηγιαννίδης.

Η Ρωσία διαθέτει πάνω από 4.500 πυρηνικές κεφαλές. Η Ουκρανία ούτε μία. Τις παρέδωσε όλες το 1994 στη Ρωσία με την υπόσχεση να μην απειληθεί μελλοντικά. Η σύγκρουση ξεκίνησε γιατί ο Πούτιν δεν διανοείται να επιτρέψει να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ βάσεις στην Ουκρανία,  δηλαδή μια πυρηνική απειλή στην πόρτα της Ρωσίας.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top