Καναδάς: Εκατοντάδες φορτηγατζήδες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Σύμμαχος» τους ο Έλον Μασκ 

Μέσα σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, και με τον φόβο επεισοδίων, πολλές εκατοντάδες Καναδοί φορτηγατζήδες, υπό τη στήριξη του Έλον Μασκ ταξίδεψαν για χιλιόμετρα από πολλά μέρη του Καναδά και συγκεντρώθηκαν στην Οτάβα, την καναδική πρωτεύουσα, χθες Παρασκευή για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για τη διέλευση των συνόρων Καναδά-ΗΠΑ.

Με αφετηρίες μεταξύ άλλων, την επαρχία Βρετανική Κολομβία στις ακτές του Ειρηνικού, με προορισμό την Οτάβα, στα ανατολικά, η «Οχηματοπομπή Ελευθερίας» («Freedom Convoy»), όπως ονοματίστηκε από τους φορτηγατζήδες, συνέχισε να μεγαλώνει σε μέγεθος τις τελευταίες μέρες. Το σημείο συνάντησης είναι τώρα ο Λόφος του Κοινοβουλίου, στην καρδιά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

«Δε θέλουμε να μας αναγκάσουν να εμβολιαζόμαστε, θα πρέπει αυτό να είναι προσωπική επιλογή»,​είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η Λουίζ, η οποία ήρθε για να υποστηρίξει τους φορτηγατζήδες κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην περιοχή Βοντράιγ, στο δρόμο προς την Οτάβα.

Άλλοι κρατούσαν σημαίες που έγραφαν υβριστικά συνθήματα κατά του Καναδού πρωθυπουργού.  «Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί», είπε η Τζένιφερ από την επαρχία Νήσος του Πρίγκιπα Εδουάρδο. Οδήγησε επί 18 ώρες για να φτάσει στην Οτάβα με την πομπή από τις ακτές του Ατλαντικού.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, που είναι τα μεγαλύτερα σε μήκος στον κόσμο και εκτίνονται σε σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα.

Ο Έλον Μασκ «σύμμαχος» των φορτηγατζήδων

Το μέτρο αυτό το κατήγγειλαν ορισμένοι φορτηγατζήδες, οι οποίοι από την Πέμπτη βρήκαν έναν νέο «σύμμαχο». Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, έγραψε την Πέμπτη στο Twitter: «Οι Καναδοί φορτηγατζήδες είναι αυτοί που παρέχουν.
Αυτή είναι μια πανεθνική διαδήλωση. Θα είναι σημαντική σε μέγεθος και πολωτικής φύσης», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα Πίτερ Σλόλι σε συνέντευξη Τύπου χθες Παρασκευή, αναφερόμενος σε μια «σύνθετη και ταχέως μεταβαλλόμενη
» κατάσταση.

O τελευταίος ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρει τον αριθμό των φορτηγών ή των συμμετεχόντων, αλλά αναμένει «μεγάλα προβλήματα» σε δρόμους γύρω από την πρωτεύουσα και ζήτησε από τους κατοίκους να αποφύγουν τα ταξίδια.
Πάνω από όλα, η αστυνομία φοβάται ακρότητες και βιαιοπραγίες, ακόμα κι αν οι διοργανωτές του κινήματος έχουν διασαφηνίσει ότι σκοπεύουν να διαδηλώσουν «ειρηνικά». Η αστυνομία της Οτάβα έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένοι ενδέχεται να ενταχθούν στην κινητοποίηση για να «υποκινήσουν το μίσος και τη βία».

Ορισμένοι έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πολιτικοί στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια Πρωτεύουσας ενδέχεται επίσης να αποτελέσουν στόχο, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός Τριντό, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα μετά από επαφή του με κρούσμα του κορωνοϊού, υπερασπίστηκε την Τετάρτη την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους φορτηγατζήδες , υπενθυμίζοντας ότι το 90% από αυτούς είναι ήδη εμβολιασμένοι.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένα μέλη ακροδεξιών κύκλων έκαναν πράγματι απειλητικά σχόλια και κάλεσαν να μιμηθούν την επίθεση στο Καπιτώλιο, την αντίστοιχη της επίθεσης στο Αμερικανικό Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2021. Η καναδική αστυνομία φοβάται ότι η κινητοποίηση των φορτηγατζήδων θα συνεχιστεί και μετά το Σαββατοκύριακο.

 Πολλοί προειδοποιούν ότι η κινητοποίηση ηγείται από ακροδεξιούς με ιστορικό υποκίνησης βίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top