Κορωνοϊός: Νέα ταξιδιωτική σύσταση από την 1η Φεβρουαρίου

Θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση του ατόμου και όχι της χώρας

Νέα σύσταση σχετικά με τη συντονισμένη προσέγγιση για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και με βάση την οποία η κατάσταση ενός ταξιδιώτη θα είναι καθοριστικός παράγοντας, ενέκρινε το Συμβούλιο.

ΠΟΥ: Επικίνδυνη η εκτίμηση ότι είμαστε στην τελευταία φάση της πανδημίας

Ειδικότερα, τα μέτρα για την προστασία από την COVID-19 θα πρέπει να εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ατόμου αντί της κατάστασης σε περιφερειακό επίπεδο, με εξαίρεση τις περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση εμβολιασμού, τεστ ή ανάρρωσης ενός ταξιδιώτη κατά της COVID-19, όπως αποδεικνύεται από ένα έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ, θα πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας. 

Μια προσέγγιση με βάση το άτομο θα απλοποιήσει ουσιαστικά τους ισχύοντες κανόνες και θα παρέχει πρόσθετη σαφήνεια και προβλεψιμότητα στους ταξιδιώτες.

Η σύσταση ανταποκρίνεται στη σημαντική αύξηση των εμβολιασμών και στην ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για την COVID.

Θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2022, την ίδια ημέρα με την κατ' εξουσιοδότηση πράξη που τροποποιεί τον κανονισμό για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 και προβλέπει περίοδο αποδοχής 270 ημερών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Οι ταξιδιώτες που διαθέτουν έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δε θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.
 
Ένα έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιλαμβάνει:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για εμβόλιο εγκεκριμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες και όχι περισσότερες από 270 ημέρες από την τελευταία δόση της σειράς αρχικού εμβολιασμού ή εάν το άτομο έχει λάβει αναμνηστική δόση. 

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να δεχτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις εθνικές αρχές ή τον ΠΟΥ.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR που έγινε όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή μια αρνητικό rapid test  που ελήφθη όχι περισσότερο από 24 ώρες πριν από το ταξίδι.

Πιστοποιητικό ανάκτησης που δηλώνει ότι δεν έχουν περάσει περισσότερες από 180 ημέρες από την ημερομηνία του πρώτου θετικού αποτελέσματος τoυ ελέγχου.

Moderna vs Pfizer: Ποιo εμβόλιο προστατεύει καλύτερα έναντι του κορωνοϊού

Σε όσους δεν έχουν στην κατοχή τους ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ μπορεί να ζητηθεί να υποβληθούν σε έλεγχο πριν ή το αργότερο 24 ώρες μετά την άφιξη. 

Όσοι ταξιδεύουν για απαραίτητες υπηρεσίες ή ανάγκη, όσοι μετακινούνται διασυνοριακά και τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει να εξαιρούνται από αυτήν την απαίτηση.
 
Χάρτης των περιφερειών της ΕΕ
 
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα πρέπει να συνεχίσει να δημοσιεύει έναν χάρτη των περιοχών των κρατών μελών που να υποδεικνύει τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης σύμφωνα με το σύστημα των χρωμάτων πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, σκούρο κόκκινο. 

Ο χάρτης θα πρέπει να βασίζεται στον ρυθμό κοινοποίησης κρουσμάτων 14 ημερών, τους εμβολιασμούς και τον επίπεδο των τεστ.
 
Με βάση αυτόν τον χάρτη, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα σχετικά με τα ταξίδια από και προς τις σκούρες κόκκινες περιοχές, όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Θα πρέπει ειδικότερα να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια και να απαιτούν από τα άτομα τα οποία φτάνουν από εκείνες τις περιοχές που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης να υποβάλλονται σε έλεγχο πριν από την αναχώρηση και σε καραντίνα μετά την άφιξη.

Ορισμένες εξαιρέσεις από αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν για όσους ταξιδεύουν για απαραίτητες υπηρεσίες  ή ανάγκη, όσους μετακινούνται διασυνοριακά και παιδιά κάτω των 12 ετών.
 
Φρένο έκτακτης ανάγκης
 
Σύμφωνα με τη νέα σύσταση, ενισχύεται το φρένο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία ή ενδιαφέρον. 

Όταν ένα κράτος μέλος επιβάλλει περιορισμούς ως απάντηση στην εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής, το Συμβούλιο, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και με την υποστήριξη του ECDC, θα πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση. 

Κορωνοϊός: Πότε μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει Όμικρον

Η Επιτροπή, βάσει της τακτικής αξιολόγησης νέων αποδεικτικών στοιχείων για παραλλαγές, μπορεί επίσης να προτείνει συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Κατά τη συζήτηση, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει στο Συμβούλιο να συμφωνήσει για μια συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τα ταξίδια από τις σχετικές περιοχές. Οποιαδήποτε κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων θα πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top