Μπουρλά: 'Ετοιμο στα τέλη Μαρτίου νέο εμβόλιο της Pfizer για την Όμικρον

«Το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι» δηλώνει ο CEO

Ετοιμο στα τέλη Μαρτίου νέο εμβόλιο της Pfizer για την Όμικρον, λέει ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μιλώντας σε συνέδριο με στελέχη της Goldman Sachs, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε πως η Pfizer ετοιμάζει ένα νέο εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό για τη μετάλλαξη Όμικρον και θα είναι έτοιμο έως τα τέλη Μαρτίου. 

Μπουρλά: «Ο κορωνοϊός δε θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία»

«Με την μετάλλαξη Δέλτα σε εξέλιξη η εταιρεία είχε σκεφτεί να προετοιμάσει την παραγωγή για μια τρίτη δόση εμβολίου παγκοσμίως και στη συνέχεια έναν επανεμβολιασμό το φθινόπωρο. Αλλά αυτό που περιπλέκει την κατάσταση σήμερα είναι η Όμικρον, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια 4η δόση γρήγορα πριν προχωρήσουμε στο ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ήδη σήμερα, η Όμικρον "πίεσε" να δοθεί η τρίτη δόση όχι στους έξι μήνες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στους τρεις. Και αυτό θα αλλάξει δραματικά το τοπίο. Το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι. Προχωράμε ολοταχώς, και παρόλο που δεν έχω δει τα εργαστηριακά δεδομένα αυτή τη στιγμή, με βάση όσα έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχαμε υποθέσει: τέλη Μαρτίου. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αν θα το χρειαστούμε πραγματικά από τον Απρίλιο και μετά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι εκεί και ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό και ότι θα είμαστε σε θέση να το παραγάγουμε μέσα στο έτος σε δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια δόσεις. Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη ή άλλες, γιατί ήδη βλέπω πολλές άλλες παραλλαγές να εμφανίζονται μετά την Όμικρον…».

Μετάλλαξη Όμικρον: «Πιθανόν να χρειαστεί 4η δόση πριν το αναμενόμενο»

Αρκετά αποτελεσματικό το χάπι της Pfizer, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Μπουρλά

Όσον αφορά το χάπι της Pfizer, το οποίο ονομάζεται Paxlovid, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε πως είναι αρκετά αποτελεσματικό, ενώ θεωρητικά θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί στον κόσμο που θα μπορούσαν να το παράγουν, ακόμη και με τη μέθοδο του franchising ( κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με το εμβόλιο). 

Pfizer: Προσδοκά να παράγει 80 εκατομ. δόσεις του χαπιού κατά της Covid 19

«Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε εβδομάδες, επειδή η χημεία χρειάζεται μήνες, και είχαμε ένα σχέδιο εννέα μηνών που ευτυχώς ξεκινήσαμε πριν από πολύ καιρό. Χάρη σε αυτή την πρόοδο, μπορέσαμε να φτάσουμε από την αρχική πρόβλεψη των 50 εκατομμυρίων θεραπειών με Paxlovid στα 80 εκατομμύρια και στη συνέχεια στα 120 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top