Σε ποιες χώρες της ΕΕ ανοίγουν τα σχολεία, παρά την έξαρση των κρουσμάτων

Το πρωτόκολλο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και η σύγκριση με την Ελλάδα

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις προχωρούν κανονικά στο άνοιγμα των σχολείων με πιο αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας. 

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία από 10/1 - Ολόκληρη η διαδικασία  

Οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στα θρανία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία. Αύριο ξεκινούν τα μαθήματα στην Ιρλανδία, ενώ από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ανοίγουν πάλι τα σχολεία, εκτός από την Ελλάδα, στην Ισπανία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία, την Τσεχία και τη Ρουμανία. 

Σχολεία: Από σήμερα η διάθεση των self test – Πότε πρέπει να γίνουν

«Εκατομμύρια παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο τη Δευτέρα παρά την ανεξέλεγκτη μετάδοση της Όμικρον, ανάμεσα σε όλες τις ηλικίες στη Γαλλία και την καταγραφή 167.000 κρουσμάτων την ημέρα κατά μέσο όρο», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο σε τηλεγράφημά του για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Μάλιστα, στον τίτλο του τηλεγραφήματος γίνεται λόγος για «αμόκ» μεταδοτικότητας της Όμικρον. 

Ιρλανδία: Ρεκόρ μετάδοσης της Όμικρον, αλλά ανοίγουν τα σχολεία

Το Bloomberg από την άλλη εστιάζει στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου παρά το γεγονός ότι εκεί καταγράφεται ο υψηλότερος ρυθμός μετάδοσης της Όμικρον στην Ευρώπη, τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία, αύριο, Πέμπτη. 

Τζανάκης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 10 μέρες​​​​​»

Και στα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα, με αξιωματούχους της κυβέρνησης να τονίζουν πως το κλείσιμο των σχολείων είναι το τελευταίο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί. 

Ισπανία: Ομοφωνία για το άνοιγμα των σχολείων

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην Ισπανία οι μαθητές επιστρέφουν τη Δευτέρα στα θρανία, παρά τις εκτιμήσεις για κρούσματα ρεκόρ. 

Οι αξιωματούχοι από τις 17 ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες καθόρισαν τη δική τους πολιτική για την Υγεία, ψήφισαν όλοι υπέρ της επιστροφής στις τάξεις. 

ΠΟΥ: «Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει νέες, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις»

«Οι εκτεταμένες εκστρατείες εμβολίων και οι μελέτες που δείχνουν ότι η Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα έχουν δώσει στις αρχές περιθώρια να ακολουθήσουν μια πιο ήπια στάση», σχολιάζει το Bloomberg για τη στάση που τηρούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, τα σχολεία ξανανοίγουν παρά τη συνεχιζόμενη έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να υπογραμμίζει τη σημασία που έχει αυτό για τα ίδια τα παιδιά. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιες χώρες μείωσαν τη διάρκεια της καραντίνας

Στην Ιταλία, αν και αρκετοί ζητούν την αναβολή της επιστροφής στα σχολεία για τουλάχιστον είκοσι μέρες, ο πρωθυπουργός Mario Draghi εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αναβάλει το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα. 

Σχολεία ΕΕ: Τα μέτρα που ισχύουν

Όσον αφορά στα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία των ευρωπαϊκών χωρών, παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. 

Florona – Delmikron: Τι γνωρίζουμε για τη συνύπαρξη Όμικρον, Δέλτα, γρίπης

Στο Βέλγιο τα μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική μάσκα, ενώ στη Γαλλία θα διακόπτονται τα μαθήματα σε ένα τμήμα αν βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές.

τη Γερμανία είναι υποχρεωτική η μάσκα με καθημερινά δωρεάν τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, ενώ από την επόμενη επιστρέφουν στα τρία τεστ. Τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα.  

Στην Ιταλία ισχύει, επίσης, η υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία, ενώ στην Ολλανδία θα γίνονται τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Σχολεία: Τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο, που θα διατεθούν δωρεάν σε όλους τους μαθητές, εμβολιασμένους και μη και στους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

 • Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες , 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
 • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
 • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
 • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
 • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
 • Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
 • Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50% συν ένα του συνόλου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα self test, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
 • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα. Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
   
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top